Война между САЩ и Иран ще предизвика "неизказан хаос" по света. Това предупреди йорданският крал Абдула II по време на реч пред европейските депутати, информира АФП.

Рохани: САЩ и Европа да напуснат Близкия изток или ще бъдат в опасност

Рохани: САЩ и Европа да напуснат Близкия изток или ще бъдат в опасност

Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди САЩ и Европа да не предприемат "погрешни" стъпки

Въпреки че през последните дни напрежението между САЩ и Иран в Близкия изток се понижи, кралят каза пред Европейския парламент, че опасността все още не е отминала.

Какво ще се случи, ако следващият път нито една от страните не отстъпи и ни въвлече всички нас в неизказан хаос? Тотална война ще застраши стабилността в целия регион, подчерта той.

Излъгахме за сваления самолет, призна Зариф и обяви ядрената сделка за жива

Излъгахме за сваления самолет, призна Зариф и обяви ядрената сделка за жива

Няма да преговарят със САЩ

Според него има голям риск от засягане на цялата световна икономика, включително пазарите, но също така може да доведе и до възраждане на тероризма по света.

Призовавайки за по-голямо лидерство и "търпение" за разрешаване на напрежението, Абдула изрази безпокойство около случващото се в Сирия и Ирак.

Какво ще се случи, ако Сирия остане заложник на глобално съперничество и се върне към граждански конфликт? Какво ще се случи, ако видим повторна поява на ДАЕШ ("Ислямска държава") и Сирия се превърне в база за атаки по целия свят, попита йорданският крал.

По думите му нестабилността в Ирак може да предизвика конфликт.

Той също попита какво ще се случи, ако Либия се превърне в нова Сирия.

По отношение на Израел йорданският монарх коментира, че еврейската държава се опитва да "наложи немислимо решение" на палестинците. Той поясни, че заселническата политика на Израел в окупираните палестински територии и "пренебрегването на международното право" могат да се обобщят като една държава, която обръща гръб на съседа си, подклажда разделение сред народите и религиите по света.