Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф отхвърли директни ядрени преговори със САЩ и обяви, че не е сигурно колко дълго ще продължи споразумение с президента Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

"Имахме споразумение със САЩ и САЩ го нарушиха. Ако сключим споразумение с Тръмп, колко време ще продължи, още 10 месеца...?", попита той на конференция за сигурността в Ню Делхи.

Тръмп съгласен с Борис Джонсън относно "сделка на Тръмп" за Иран

Тръмп съгласен с Борис Джонсън относно "сделка на Тръмп" за Иран

Джонсън призова Тръмп да замени иранската ядрена сделка със собствен пакт

Зариф каза, че подписаната през 2015 г. ядрена сделка с Китай, Русия, Франция, Великобритания, САЩ и Германия "не е мъртва".

"Не е, не е мъртва. Сделката не е мъртва", увери иранският топ дипломат пред "Ройтерс" в кулоарите на събитието в Ню Делхи.

По думите му Иран е заинтересован да продължи дипломацията, но не иска преговори със САЩ. Той добави, че съществуващото споразумение е сред "най-добрите".

Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова ядреното споразумение да бъде заменено с предложение на Тръмп, за да се гарантира, че Ислямската република няма да се сдобие с атомно оръжие.

В Иран арестуваха мъжа, публикувал видеото с ракетната атака срещу украинския „Боинг“

В Иран арестуваха мъжа, публикувал видеото с ракетната атака срещу украинския „Боинг“

По-рано задържаха 30 души…

Тръмп написа в "Туитър", че е съгласен с Джонсън за "Тръмп сделка".

Вчера Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран в нарушаване на условията по споразумението, което потенциално може да доведе до връщане на санкциите на ООН. Зариф каза, че ще отговори на изпратеното от трите европейски държави писмо.

Иран изгони британския посланик

Иран изгони британския посланик

Техеран обвини Робърт Макеър, че подклаждал протестите...

Иранският топ дипломат разкри, че Иран е изпратил съобщение на Вашингтон чрез швейцарските посредници в нощта на ракетната атака. В него се отбелязва, че нападението е акт на самоотбрана в отговор на убийството на Солеймани. Той смята, че убийството на генерала е голяма спънка в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Мохамед Зариф призна, че Иран са излъгали за сваления украински самолет.

"През последните няколко нощи ние имахме хора по улиците на Техеран, които участваха в демонстрация срещу факта, че бяха лъгани няколко дни", обяви Зариф, цитиран от АП. Той похвали иранските военни, че са показали "достатъчно смелост да поемат отговорност рано". Топ дипломатът добави, че той и президентът Хасан Рохани са научили, че самолетът е свален с ракета в петък, което повдига въпроси двамата колко власт наистина имат.

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

В събота Иран призна, че по погрешка е свалил самолета, тъй като си е помислил, че САЩ водят пълномащабна война срещу Ислямската република. Техеран е помислил самолета за крилата ракета.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.