Иран обяви британския посланик в Техеран за персона нон грата и поиска той да напусне страната, съобщи "The Telegraph".

Иранските власти обвиниха посланик Робърт Макеър в подклаждане на протестите, избухнали в страната, след като стана ясно, че катастрофиралият край Техеран украински "Боинг" е свален от иранските военни. Заради това обвинение той беше задържан на 11 януари, въпреки дипломатическия си имунитет. Малко по-късно беше освободен.

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Доминик Раб с остра критика...

Говорителят на върховния съд на страната Голам-Хосеин Есмаили заяви, че британският дипломат е изиграл "провокативна роля", като е присъствал на акция в памет на загиналите в катастрофата. Впоследствие възпоменанието прерасна в протест с искане за оставка на лидерите на страната.

Посланик Макеър от своя страна увери, че не е участвал в протеста.

"Мога да потвърдя, че не съм участвал в никакви демонстрации. Отидох на проява, обявена като бдение за жертвите на трагедията #PS752", написа той в "Туитър".

Макеър благодари на хората за подкрепата и отбеляза, че е "нормално да искаш да отдадеш почит" на жертвите на катастрофата, сред които има и британски граждани.

Дипломатът поясни, че е напуснал бдението 5 минути, след като започнало скандирането срещу иранското правителство. Той потвърди, че е бил задържан за около 30 минути, след като е напуснал мястото.

Припомняме, украинският "Боинг" се разби в сряда край Техеран, малко след излитането си, при което загинаха всички 176 души на борда, включително граждани на Иран, Канада, Украйна, Великобритания, Швеция.

Долу лъжците, долу Хаменеи, скандират протестиращи в Иран

Долу лъжците, долу Хаменеи, скандират протестиращи в Иран

Недоволни от действията на правителството студенти скандираха "Безсрамници"