Йорданският принц Хамза се закле във вярност към краля, след като монархът прие посредничество заради спор в кралското семейство, което доведе до поставяне на бившия престолонаследник под домашен арест, обявиха от кралския двор, информира АФП.

Бившият престолонаследник на Йордания е под домашен арест

Бившият престолонаследник на Йордания е под домашен арест

Принцът е заподозрян в сговор с опозицията...

Правителството обвини Хамза, бивш престолонаследник и полубрат на крал Абдула II, в заговор за дестабилизиране сигурността на монархията.

По-рано Хамза, задържан с още най-малко 16 души, съобщи, че е поставен под домашен арест в двореца си в Аман, но се закани да наруши заповедите, които ограничават движението му. Но изглежда, че принцът е променил тона си, след като обеща да подкрепи крал Абдула.

В писмо, цитирано от двореца, 41-годишният принц се заклева да остане верен на краля. Той отбелязва още, че винаги ще е готов да помогне и да подкрепи краля и неговия престолонаследник.

Съобщението на Хамза е публикувано малко след изявление от двореца, че Абдула се е съгласил на посредничество за разрешаване на разногласията с принц Хамза в рамките на кралското семейство.

Посредническата дейност я води чичо му, принц Хасан, бивш престолонаследник.

Йордания осуети опит за преврат срещу крал Абдула II

Йордания осуети опит за преврат срещу крал Абдула II

Арестувани са приближени на кралското семейство

Хамза, чиято титла на престолонаследник е отнета от Абдула през 2004 г., е яростен критик на монархията, обвинявайки я в корупция, непотизъм и авторитарно управление.

Междувременно АФП съобщава, че Йордания забрани на медиите да отразяват раздорите в кралския двор и конкретно случая за организиран заговор срещу крал Абдула II.