Лидерът на полската партия „Закон и справедливост" Ярослав Качински се усъмни, че донесеното в Полша тяло е било на брат му Лех Качински, който загина след авиокатастрофа на президентския Ту-154 край Смоленск, станала на 10 април, съобщава lenta.ru.

Качински признава, че в първия момент, когато е видял тялото е признал, че това е брат му. „Няма да скрия обаче, че тялото, което после беше донесено в Полша, вече не ми приличаше на моя брат", каза Ярослав Качински и допълни, че на него така са му казали - че това е загиналият полски президент.

Качински все още не може да каже дали ще бъде поискана ексхумация на покойния Лех Качински, погребан в гробницата в катедралата Вавел в полския град Краков.

Преди време адвокат, представляващ част от роднините на някои от жертвите на катастрофата съобщи, че един от клиентите му вече е поискал ексхумацията на тленните останки на свой близък. Причината - информация, че протоколите на руските съдебни лекари били много объркани и пълни с грешки.

Президентския самолет Ту-154 се разби край Смоленск, на път за траурната церемония в Катин. Тогава на борда имаше 96 пътници, а сред загиналите са освен полският президент и неговата съпруга, както и други висши членове на ръководството на Полша.

След катастрофата множество бяха версиите, по които се работеше относно причините за авиотрагедията. Според разследващите една от основните версии е, че самолетът е катастрофирал поради пилотска грешка, породена от гъстата мъгла и намалената видимост в района на кацане.

На 20 октомври на полската страна бе предаден доклад относно причините за катастрофата. На 17 декември обаче премиерът на страната Доналд Туск заяви, че полученият документ е неприемлив. От Варшава са категорични, че в доклада има редица грешки, а някои от изводите не са подкрепени с изследвания.