Муамар Кадафи призова либийския народ да се заеме с военно обучение, за да се спрат "чуждите агресори", които заплашват да окупират страната и откраднат природните й богатства.

Визирайки американската инвазия през 2003 година в Ирак, Кадафи допълни, че САЩ и Англия се опитват да завземат контрола над либийския петрол и с това да "компенсират неуспеха си в Ирак".

Ние трябва да сме въоръжени и когато чуждите агресори и чуждите окупатори са наясно с това, че Либия има армия, те не ще се осмелят да я нападна да откраднат природните й богатства, да окупират земи и да екзекутират хора, както правят в Ирак", заяви в реч за Националната телевизия либийският лидер.

 Кадафи многократно се позовава на войната в Ирак, с което иска да предупреди либийците за "външната заплаха".

Още от Триполи
Италианският адвокат Джовани ди Стефано твърди, че либийският лидер Муамар Кадафи му е обещал, че българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани, независимо от решението на апелативния съд

Противно на изказаните мненията, Кадафи предприема този ход, за да заздрави позициите си в страната и да отвърне на нападките на неговите опоненти относно проблемите в политическата и икономическата реформи, коментира Ройтерс.

Агенцията припомня, че от Джамахирия, която се намира в Северна Африка, се изисква да бъде проведена военна реформа в страната.

Правителството, което е ръководено от Зелената книга на Кадафи, смята, че системата на западната демокрация дава възможност на малка част от мнозинството да монополизира имуществената и политическа сила.

След три десетилетия на изолация, Кадафи бавно се опитва да подобри имиджа на Либия извън граница и като доказателство за това през 2003 година Либия пое отговорността за атентата над Локърби, а също така прекрати работите по създаването на оръжия за масово поразяване.