Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че чужди тайни служби стоят зад убийството на чеченски блогър в Австрия миналата седмица, информира АФП.

Австрийската полиция арестува двама от Чечения за убийството на чеченски дисидент в събота в северния град Линц. Руски медии съобщават, че убитият е Мамикхан Умаров, който е използвал името Мартин Бек в Австрия. Той е имал блог в YouTube, в който е критикувал Кадиров.

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

Всеки се страхува

В съобщение в "Телеграм" Кадиров заявява, че чужди тайни служби стоят зад убийството в Австрия, както и зад други убийства на чеченци в чужбина, които се противопоставят на управлението му. Той пояснява, че чужди сили са извършили това, за да падне вината върху чеченското ръководство. Кадиров отбелязва, че е чул слухове, че е замесен в убийството на "Анзор от Виена", както Умаров се е наричал в блога си. Според чеченския лидер блогърът е сред тези, които се "превърнаха...в жертви на тайните служби, работили срещу Русия и особено срещу мен". Той не посочи конкретни държави. По думите му тези корумпирани лица са получили пари за работата си и след това са убити като невинни жертви на чеченското правителство, което критикуват.

Кадиров пое властта през 2007 г. след убийството на баща му при бомбен атентат.

Руският вестник "Новая газета" пише, че убитият мъж е "личен враг" на Кадиров и блогът му е популярен заради откритостта на автора.

През януари 44-годишният блогър Имран Алиев беше убит в хотелска стая в Лил. Той е бил намушкан 135 пъти.

Кадиров спомена Алиев сред тези, които според него са убити от тайни служби.