Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров заплаши да изтреби „вражеската” опозиция в Русия, цитиран от „Франс прес”.

Агенцията отбелязва, че заплахите на Кадиров увеличават притесненията около съдбата на тези, които критикуват Кремъл и независимите медии в страната.

В прокремълския всекидневник „Известия” Кадиров атакува критиците на руския президент Владимир Путин, наричайки ги „банда чакали”, която „мечтае да унищожи нашата страна”.

„Ще спасим Русия, ако не жалим врага”, пише Кадиров, наричайки се „пехотинец на Путин” и предложи да се сложи опозицията в чеченски лагер, където „няма да има недостиг на инжекции”.

Коментарите на Кадиров му навлякоха публични критики, включително от един местен депутат в Сибир - Константин Сенченко нарече лидера на Чечня „срамът на Русия” заради несметното богатство и заради злоупотреба с власт.

По-късно Сенченко се извини, отбелязвайки, че е „говорил за някои чеченци” и че е „убеден в авторитета на лидера на Чечня”. Според мнозина Сенченко е променил позицията си след получени заплахи за живота си.

В миналото редица хора загинаха при опит да оспорват властта на Кадиров, включително разследващият репортер Анна Политковская и активистът Наталия Естемирова.