Агенция "Франс прес" обяснява как работи финансирането на Световната здравна организация (СЗО) и откъде идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира финансирането за организацията.

Решението на Тръмп ще доведе до голяма дупка в бюджета на СЗО на фона на борбата с пандемията от коронавирус.

Вашингтон е най-големият донор на здравната организация.

Част от бюджета на СЗО е от доброволен принос на донори.

САЩ са най-големият дарител с 553,1 милиона долара или 14,67%, докато Китай допринасят със 7,9 милиона долара или общо 0,21%.

Парите, които често са предназначени за определени проекти, се изплащат през цялата година, когато се появят проекти и се появи нужда от финансиране.

В рамките на посочения сектор от доброволни вноски към бюджета през 2018 и 2019 г. - преди кризата с коронавируса - най-големите разходи на СЗО са за справяне с полиомиелит или детски паралич (26,51%). Следват: увеличаване на достъпа до основни здравни и хранителни услуги (12,04%); установяване на ефективна координация и поддръжка на операции (6,1%); предотвратяване и контролиране на епидемии (5,96%).

Регионално разпределение на тези проекти: Африка получава 1,32 милиарда долара; Източното Средиземноморие е финансирано с 1,23 милиарда долара; 591 милиона долара за централите на СЗО; 223 милиона долара за Югоизточна Азия и Европа; 166 милиона долара за западната част на Тихия океан и 24 милиона долара за Америките.