Кипърски банки са раздавали щедро кредити на определени политици и фирми. Кредитните милионери обаче не са се чувствали длъжни да ги погасяват, сочи наскоро публикуван документ, който подхранва отдавнашни подозрения.

Как се стигна дотук? Как може кипърските банки да притежават авоари, надхвърлящи седем пъти БВП на страната и при това да инвестират в Гърция? Наскоро публикуван списък на кредитни милионери затвърди убеждението за топлата връзка между политици и банки. Той съдържа имената на фирми и известни политици, кредитирани щедро от местните банки.


Шуробаджанащина на шир и длъж

През последните 5 години двете големи кипърски банки - Банката на Кипър (Bank of Cyprus) и Народната банка (Laiki Bank) щедро са раздали кредити за милиони евро на депутати, представители на местната власт и на фирми, след което са опростили голяма част от дълговете им. В някои случаи длъжниците са били изцяло освободени от задължението да погасяват кредитите. В списъка са имената на представители на повечето кипърски партии, с изключение на Движението на социалдемократите (ЕДЕК) и това на еколозите (ККО).

Банката на Кипър е "изтрила":

- дълг в размер на 2,8 милиона евро на хотел, тясно свързан с комунистическата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ), управлявала до миналия месец;

- плащане от 193 хил. евро от кредит на стойност 554 хил. евро на един профсъюз;

- 101 хил. евро от кредит на стойност 168 хил. евро, отпуснат на известен депутат от управляващата центристка партия Демократичен сбор (ДИСИ);

- 1,28 млн. евро от кредит за 1,59 млн. евро за фирма на брата на бивш министър от Демократическата партия (ДИКО);

- 1/6 част от заем за бивш кмет на голям град

Народната банка, намираща се в ликвидация, също е била щедра с определени свои клиенти, депутати от АКЕЛ и управляващата партия ДИСИ. Банката е опростила кредит от 5,8 милиона долара на фирма, в която мажоритарно участие има известен кипърски политик. Според гръцкия вестник „Катимерини", от щедростта на банките са се възползвали и бившата съпруга на висш министерски служител, както и един посланик.

Гръцката банка (Hellenic Bank), която е най-малката и най-здравата от трите, е участвала само в една "проблематична" сделка - опростила е близо половината от заем за 1,65 милиона на фирма, собственост на една от малките кипърски партии.


Да се готвят богатите, изнесли парите си

Списъкът предизвика остра дискусия както в Кипър, така и в Гърция. Гръцкият вестник „Ethnos" пише, че документът повдига сериозни политически и морални въпроси. Защото кредитите са раздавани от банките, които доведоха кипърската икономика до ръба на пропастта. Кипърски правителствен говорител заяви, че властите ще проверят напълно прозрачно аферата и ще подведат под наказателна отговорност виновниците. Кипърското правителство взе решение и за създаване на специална разследваща комисия.

Повечето от поименно назованите политици отхвърлят изцяло обвиненията. Междувременно обществеността очаква с интерес продължението на списъка. Той щял да съдържа имената на всички големи богаташи, които преди затварянето на банките са прехвърлили авоарите си в чужбина.

Дойче веле