Британското издание "Дейли телеграф" представи какво са договорили ЕС и Великобритания за правата на гражданите на съюза и за финансовите задължения на Лондон към съюза.

Барние: Окончателното споразумение за Брекзит трябва да е готово до октомври 2018 г.
Обновена

Барние: Окончателното споразумение за Брекзит трябва да е готово до октомври 2018 г.

Ако Европейският съвет (Член 50) реши, че е постигнат достатъчен напредък

Крайната дата за гражданите на съюза, обхванати от споразумението за напускане на ЕС, ще бъде 29 март 2019 г., когато Великобритания официално ще напусне ЕС. Според изданието това е победа за съюза.

Великобритания и ЕС са постигнали компромис правата на гражданите на съюза да бъдат напълно включени в британското законодателство.

Какво решиха за ирландския въпрос на преговорите за Брекзит?

Какво решиха за ирландския въпрос на преговорите за Брекзит?

Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия си издейства 6 отстъпки

ЕС е отчел победа относно влиянието на Европейския съд върху правата на гражданите на съюза на Острова. Европейският съд ще продължи да оказва влияние върху британските съдилища за правата на европейските граждани в продължение на 8 г. след Брекзит.

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Това обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер

В споразумението за напускане на ЕС ще бъде включен механизъм, който ще позволява на британските съдилища да се обръщат към Европейския съд, ако има правни прецеденти относно разясняване точки от еврозаконодателството. Този механизъм ще работи 8 г. след Брекзит. Според изданието това е победа за премиера Тереза Мей.

Това обаче трябва да бъде допълнително подкрепено от редовен съдебен диалог и обмен между съдилищата. Британското правителство и Европейската комисия ще имат правото да се намесват в съдебни случаи за правата на гражданите в британските съдилища и в Европейския съд. Това е искане на ЕС, което е удовлетворено.

Системни проверки на криминалното минало на гражданите на ЕС, когато подават документи за статут според сделката за Брекзит. Това е победа за Мей.

Британците в ЕС ще продължат да получават ползи от Европейската здравноосигурителна карта, докато живеят в страни членки. Това е победа за британския премиер.

Като цяло гражданите на ЕС на Острова и съответно британските граждани в съюза получават право да останат. Правата на техните деца и на партньорите им с "трайни отношения" също са им гарантирани. Това е победа за ЕС.

По въпроса за финансовата сметка на Великобритания, която трябва да плати на ЕС за Брекзит, двете страни са съгласували методология за изчисление на финансовите задължения, които трябва да бъдат платени в евро. Към момента не е ясно колко ще плати Лондон, но се очаква сумата да е около 50 милиарда британски лири.

Великобритания ще плати на ЕС около 40-45 милиарда евро, според източник, цитиран от Ройтерс.

Великобритания ще продължи да внася пари в бюджета на ЕС до 2021 г. Островът ще запази отстъпката на ЕС до 2020 г. След Брекзит Великобритания ще продължи да участва в програми с еврофинансиране, които са договорени за периода 2014-2021 г.

Двете страни също се съгласиха да си сътрудничат в областта на сигурността и ядрената енергетика.

Споразумението можете да прочетете тук.