Сънародниците ни от Западните покрайнини са гневни на БСП заради името на Димитровград. Те питат и какво е направил Георги Димитров за Цариброд.
Сънародниците ни поискаха Димитровград да си върне старото име Цариброд. Това стана ясно от думите на правозащитника Зденка Тодорова на пресконференция по случай Деня на Западните покрайнини.

По думите ѝ се е разиграла кампания от страна на БСП срещу преименуване на града. Тя заяви, че не разбира защо е избухнал скандал. "Много несериозно е, че една голяма политическа партия може да се обяви против интересите на сънародниците си", заяви Зденка Тодорова.

Според нея БСП от идеологическа гледна точка взели от интернет информация, която не е точна, защото референдумите за смяна на името на града не са два, а много повече.

Тя беше категорична, че никой не бил питан какво мисли за самото преименуването, като името е променено с Директива.

Според Тодорова резултатите от референдумите, след които е преименуван Цариброд, са в резултат на манипулации, защото през 1992 г. референдумът е успял, но властите не го признават за валиден.

Тя припомни и че въпросът със смяната на името на града е поставен от евродепутата Андрей Ковачев, но не среща подкрепа от сръбска страна.

Зденка Тодорова се възмути от писмото, изпратено от Българския антифашистки съюз до сръбския президент с искане да не се подкрепя смяната на името на Димитровград.
Тодорова поиска да се извърши ревизия на смяната на името на Цариброд.

Сърбия да не сменя името на Димитровград, настояват нашите антифашисти

Сърбия да не сменя името на Димитровград, настояват нашите антифашисти

Георги Димитров е бил политикът с най-голям принос за дружбата между българи и сърби

Журналистът Горан Благоев отбеляза, че след като едно име е сменено с указ, трябва да се върне с указ, а не да се провежда референдум.

Иван Николов - директор на КИЦ - Босилеград заяви, че сръбското общество не било готово още за реформи. По думите му общините се превърнали на живеещи от социални помощи и българският бизнес не се допуска там, а напротив - гони се от местната власт.

По думите му смяната не се касае само за името на града, но и за имената на улици.

Сокол Алексиев - внук на Сокол Алексиев, военен от Цариброд, подпомагал хората от Западните покрайнини, заяви, че дори и днес в парламента хората са разединени.

Според него от действията на правителството ставало ясно, че България иска повече отколкото самата Сърбия, влизането ѝ в ЕС. И сега обаче нямало визия за бъдещето на съгражданите ни там.

Младите войводи искат антифашистите да мълчат за името на Димитровград

Младите войводи искат антифашистите да мълчат за името на Димитровград

Антифашистите и социалистите водели битка срещу българщината

Горан Благоев обърна внимание на факта, че вицепрезидентът Илияна Йотова била на честване в Босилеград за един час и си заминала, без дори да се разходи по улиците, а външният министър Екатерина Захариева ходила в Сърбия заради тяхната съдебна реформа, когато нашата не била оправена.

На пресконференцията в БТА сънародниците ни от Западните покрайнини бяха донесли плакат "Българийо, ние се гордеем с теб, а ти се срамуваш от нас! Докога и защо?"