Официалните статистики рисуват катастрофална картина на днешна Гърция: продължителна рецесия, тежка безработица, планина от дългове... Добрата новина е, че това е само половината истина, пише Уолстрийт джърнъл.

Икономическите показатели са повече от мрачни: вече 6 години гръцката икономика е в рецесия, а безработицата удари 27 процента. Ще рече, че всеки четвърти гражданин на страната в трудоспособна възраст е без работа. Някои експерти са склонни да вярват, че най-лошото е отминало и оттук нататък нещата могат да вървят само напред и нагоре. Други предупреждават, че напредъкът няма да се усети скоро: Европейската комисия очаква за тази година отрицателен икономически ръст от 4,2 процента, а дълговете на страната, въпреки тяхното преструктуриране, си остават твърде високи - почти 157 процента от БВП на Гърция.


Светлинка в тунела?

Въпреки това има основания за оптимизъм. Сред причините за това е политическата стабилност в момента в страната. Наскоро управляващите успяха безпроблемно да прокарат със закон съкращаването на 15 хил. държавни служители като част от програмата за намаляване на държавната администрация със 150 хил. души до 2015 година.

До неотдавна пазарите реагираха доста остро на подобни реформи, докато този път гласуването в гръцкия парламент остана незабелязано за финансовите пазари. Вярно е, че недоволството на гърците срещу строгата политика на икономии на правителството не е отминало, но вече ги няма острите улични сблъсъци между демонстранти и силите на реда.

Постепенно се подобрява и ситуацията с фиска. През първото тримесечие на годината Гърция е успяла да постигне дори бюджетен излишък (преди плащането на лихви), а за цялата година Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква бюджетен излишък от порядъка на 2 % от БВП на страната. Да припомним, че през 2009 година бюджетният дефицит на Гърция гонеше 15-те процента. От друга страна, погасяването на дълговете се отразява положително на дължимите лихви, които спадат драстично. В същото време експертите регистрират покачване на доверието, че страната може да се справи. В актуалното изследване за еврозоната Гърция постига 89,2 точки - резултат по-висок от средната стойност за цялата еврозона.


Признаци на съживяване

Много важен идикатор е също и това, че с намаляването на риска от излизане на страната от еврозоната отново към Гърция започват да текат парични потоци. Резултати дават и усилията на правителството в процеса на приватизация, а в сектора на туризма са регистрирани и първите признаци за съживяване: през тази година браншовият съюз очаква 17 млн. туристи - с 1 милион повече отколкото през 2012-а.

Икономистите твърдят, че все повече пари излизат изпод дюшеците на път за банките. Само за 1 година вложенията в частните банки са се увеличили с 9 процента. Друг положителен признак е това, че държавата е успяла да покрие 2,2 млрд. евро от общо 9 милиарда евро забавени плащания. Възобновено е и строителството на аутобани, което се очаква да създаде няколко хиляди работни места.

Истинското изпитание за страната обаче тепърва предстои: дали ще успее да изпълни плана със спешните мерки, което би облекчило още повече положението й. Като вземем всички тези индикатори под внимание и теглим чертата, спокойно можем да кажем, че Гърция е положила основата за бъдещ растеж и по-нататъшно намаляване на дълговото бреме. И ако в дългсорочен план вземе и тези два изпита, това ще бъде вече неопровержимо доказателство, че предписаното лечение е било правилно.

Дойче веле