Световната осведомителна агенция "Ройтерс" обобщава как вървят заведените от президента на САЩ Доналд Тръмп съдебни дела в ключовите щати след загубата на президентските избори в началото на този месец.

Аризона

Случаят: Републиканската партия в щата се опитва да блокира удостоверяване на резултатите от изборите в най-населения окръг Марикопа. Републиканците са поискали ново преброяване. В окръга вече е извършена проверка, която не е установила несъответствия.

Какво се случва: Съдията все още не е взел решение. За сряда е планирано изслушване.

Джорджия

Случаят: От щаба на Тръмп се опитват да блокират удостоверяването на изборните резултати в щата. Според адвокатите на американския лидер Джорджия незаконно е променила процеса по отношение на пуснатите по пощата бюлетини.

Какво се случва: Днес съдия ще изслуша искане за приемане на временна заповед, която да спре потвърждаването на резултатите.

Мичиган

Случаят: Кампанията на Тръмп се опитва да блокира удостоверяването на резултатите в щата, тъй като смятат, че изборните власти са позволили измами и некомпетентно са организирали изборите. Адвокатите на президента се оплакват, че техните наблюдатели не са получили необходимия достъп за следене преброяването на бюлетините, също така са преброени невалидни бюлетини и че оплакванията на републиканците за бюлетините са били пренебрегнати.

Тази седмица бе внесен иск съдът да спре сертифицирането на изборните резултати, докато не бъде извършена независима проверка, която да гарантира честността на изборите.

Какво се случва: Няма решение и по двата случая. Съдии вече на няколко пъти отхвърлиха искания на републиканците за блокиране удостоверяването на резултатите в района на Детройт. Окръг Уейни, където се намира Детройт, единодушно потвърди изборните резултати във вторник, часове след като първоначално републиканците блокираха официално одобрение.

Невада

Случаят: Тръмп иска от съдия да отмени резултатите от изборите и да го обяви за победител, тъй като са преброени незаконни или невалидни гласове, използван е процес при преброяването на пуснатите по пощата бюлетини, което е в нарушение на щатското законодателство. Искът на Тръмп, внесен във вторник, са преработени аргументи, които вече бяха отхвърлени от съдии в Невада. Твърди се, че са пускани гласове от името на починали хора и че наблюдатели не са получили достъп до "ключови моменти" по време на процеса. При отделен случай организация поиска от съдия да блокира удостоверяването на изборните резултати в щата.

Какво се случва: Няма решения по нито един от случаите.

Пенсилвания

Случаят: Кампанията на Тръмп се опитва да спре потвърждаването на резултатите, тъй като смята, че Филаделфия и шест окръга неправилно са позволили на избиратели да оправят проблемите по пуснатите по пощата бюлетини, които технически е трябвало да бъдат изключени заради липса на подпис или пощенски плик. Броят на въпросните бюлетини не се очаква да е близо до преднината от 80 000 гласа, която Джо Байдън има.

Какво се случва: Личният адвокат на Тръмп, Руди Джулиани, пое случая тази седмица, след като няколко други иска бяха внезапно изтеглени. Бившият кмет на Ню Йорк за първи път влезе в съда като адвокат от 90-те г. на миналия век. Във вторник пред съда Джулиани обяви, без да разкрива доказателства, че демократите са откраднали изборите с конспирация на национално ниво. Съдията не взе решение веднага и отложи изслушването за четвъртък, но двете страни могат да представят нови документи тази седмица.

Уисконсин

Случаят: Кампанията на Тръмп поиска в сряда повторно преброяване в окръзите, които покриват Милуоки и Мадисън - бастиони на демократите. Без да представят доказателства, адвокатите на американския лидер се оплакват, че пуснатите по пощата бюлетини са незаконно променени и че представители на местната власт са нарушили щатския закон.

Какво се случва: Байдън води на Тръмп в щата с 20 000 гласа. Поисканото от американския президент повторно преброяване ще започне в петък и трябва да завърши до 1 декември - краен срок за потвърждаване на резултатите от изборите на щатско ниво. Местните власти повториха, че няма доказателства за изборни измами.

За да спечели изборите, Доналд Тръмп трябва някак си да обърне 38 електорални гласа, което означава, че трябва да победи в най-малко три щата от посочените по-горе.