Джо Байдън разкри план за отпускане на 1,9 трилиона долара за подпомагане на икономиката на САЩ да се възстанови от последиците от коронавирус пандемията, пише "Гардиън".

Амбициозният план предвижда 160 милиарда долара да се отделят за мащабна програма за ваксинация и тестване в борбата с коронавируса, както и за други здравни програми. 350 милиарда долара ще бъдат отпуснати за подпомагане на щатските и местни правителства. 1 трилион долара ще са само за подпомагане на американските семейства като преки плащания и обезщетение за безработица.

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Не е сигурно, че репубиканците ще го приемат

"Нямаме време за губене. Трябва да действаме и то сега", предупреди Байдън.

Ако предложението бъде прокарано в Конгреса, ще бъде отпусната еднократна помощ от 1400 долара за всеки американец, което ще е допълнение към гласуваните в края на миналата година от Конгреса по 600 долара за всеки американец. Така американците ще бъдат подпомогнати с общо по 2000 долара.

Обезщетенията за безработица също ще бъдат увеличени до 400 долара на седмица от 300 долара в момента и ще изтекат през септември.

Байдън обяви целта си да бъдат поставени 100 милиона дози от ваксини срещу коронавируса през първите 100 дни от управлението си.

Демократът също призова законодателите да удължат националния мораториум за отнемане на имущество, който изтича на 31 януари.

Републиканка в Конгреса започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън

Републиканка в Конгреса започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън

Тя е отявлен поддръжник на Тръмп

Няколко предложения на новоизбрания лидер могат да срещнат съпротивата на републиканците, включително да се увеличи почасовото заплащане на федерално ниво до 15 долара на час. Байдън сигнализира, че вдигането на минималната надница ще бъде приоритет. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл блокира увеличаването на минималната надница през 2019 г. През 2014 г. републиканците също спряха подобна стъпка.

На този етап планът обединява две опониращи си сили - демократа Бърни Сандърс и големия бизнес. Търговската камара на САЩ похвали предложенията на Байдън.

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Натискът продължава

Следващата сряда Байдън ще встъпи в длъжност. Тогава се отбелязва първата годишнина от първия потвърден случай на коронавирус в САЩ. Оттогава вирусът е отнел живота на повече от 385 000 американци.