Избраният президент на САЩ Джо Байдън смята, че безредиците от 6 януари пред сградата на Конгреса са били провокирани от настоящия американски лидер Доналд Тръмп и са имали планиран характер. Съответното изявление на демократа беше публикувано в сряда на уебсайта на неговия преходен екип.

"Миналата седмица станахме свидетели на безпрецедентна атака срещу нашата демократична система. В нашата 244-годишна история не сме виждали подобно нещо", каза Байдън. "Тази престъпна атака беше координирана и планирана. Тя беше извършена от политически екстремисти и вътрешни терористи, които бяха тласнати към насилие от президента Тръмп", каза Байдън.

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп
Обновена

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп

Демократите единни срещу президента. 10-ма републиканци ги подкрепиха

Байдън отбеляза, че смята инцидента за "въоръжен бунт, насочен срещу Съединените американски щати". "Извършителите на това трябва да носят отговорност", заключи той.

На 6 януари поддръжници на Тръмп, събрали се във Вашингтон на митинг, опитаха да щурмуват Капитолия, за да попречат на одобрението на Джо Байдън за президент.

Дебатите в Сената за импийчмънт на Тръмп най-рано на 19 януари

Дебатите в Сената за импийчмънт на Тръмп най-рано на 19 януари

Горната камара е във ваканция

В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, при които загинаха няколко души, няколко служители на американската администрация подадоха оставки.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за импийчмънт на Тръмп.