Най-населеният американски щат избра неблагоприятно време за отчитане на най-ниския прираст на населението в историята, което съвпада с общонационалното преброяване през 2020 г., информира АП.

Калифорнийските власти харчат милиони в подготовката за важното преброяване, което ще окаже влияние върху федералните данъци и избирателните райони. Нови данни показват, че населението на щата е нараснало с 0,47% през 2018 г. - най-слаб ръст от 1900 г.

Мораториум в Калифорния над смъртните присъди

Мораториум в Калифорния над смъртните присъди

Тръмп се застъпи за най-тежкото наказание

Калифорния и други щати се безпокоят, че на преброяването може да бъде включен нов въпрос за гражданския статут на американците, което може да затрудни преброяването на испаноговорящите в САЩ. В Калифорния е най-голямата испаноговоряща общност в страната.

Щатът се доближава до население от 40 милиона души (39,56 милиона). Калифорния е петата най-голяма икономика в света. Тексас е вторият щат с близо 30 милиона души.

Калифорнийските власти съобщиха, че очакват спад на раждаемостта, но те са изненадани от високия брой: повече от 18 000 по-малко раждания в сравнение с миналата година. Освен това по-малко хора се местят в Калифорния от други държави, особено от съседно Мексико, където раждаемостта е по-висока. Сега отиват в Калифорния повече хора от места като Китай, където има ниска раждаемост.

Мечка си отвори врата и влезе в полицейски учатък в Калифорния

Мечка си отвори врата и влезе в полицейски учатък в Калифорния

Проверява всички автомати за топли напитки и пакетирани храни

Щатските власти очакват Калифорния да продължи да се увеличава, като прогнозите са да достигне 50 милиона души през 2055 г. До 2051 г. щатът ще се присъедини към Япония и други европейски държави, където има отрицателен прираст.