Камарата на представителите на САЩ почти единодушно потвърди колективната отбрана на НАТО, гарантирайки, че всички страни членки ще се защитават взаимно, съобщава Ройтерс.

Само преди няколко седмици американският президент Доналд Тръмп изрази съмнения относно подкрепата на Вашингтон за алианса, коментира осведомителната агенция.

423 конгресмени срещу четирима приеха резолюция, с която "официално потворно се потвърждава" ангажиментът на САЩ към Член 5 от Северноатлантическия договор.

Също така конгресмените подкрепят всяка страна членка да отделя минимум 2% от БВП за отбрана до 2024 г.

По време на първото си посещение в централата на НАТО в Брюксел през май Тръмп не спомена, че САЩ ще спазят Член 5 и ще защитят всяка страна членка при евентуално нападение. Това изнерви съюзниците на Вашингтон. Вместо това американският лидер използва речта си, за да поиска държавите членки да отделят повече средства за отбрана. По-късно Тръмп обяви, че подкрепя споразумението за колективна отбрана.

С всичките заплахи пред, които ние и нашите партньори са изправени по света, силно НАТО е по-важно от всякога, се казва в съобщение на председателя на камарата Пол Райън.

Резолюцията е изготвена от Райън и лидера на малцинството в камарата Нанси Пелоси, както и от други републиканци и демократи.

В камарата републиканците имат 48-местно мнозинство.