Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) прие плана на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара, предадоха световните агенции. Припомняме, че пакетът от мерки е в подкрепа на икономиката и на американците, засегнати от кризата.

Той бе подкрепен от 220 членове на Камарата, а срещу него гласуваха 211, като всички републиканци се обявиха против.

Байдън каза, че приемането на законопроекта  в Конгреса дава на американските работници "шанс за борба". "Това законодателство е свързано с подкрепа на гръбнака на тази нация - основните работници, работещите хора, които са построили тази държава, хората, които поддържат тази държава", заяви той в изявление. Републиканците разкритикуваха "социалистическата програма" и неговите огромни разходи, като заявиха, че над 90% не отиват за пряка борба с Covid-19.

Американският Сенат преди дни прие антикризисния план на президента. Законопроектът беше одобрен след 12-часови дебати с минимален превес - 50 гласа "за" и 49 "против". Нито един от сенаторите републиканци не гласува в подкрепа на документа.

Сенатът одобри антикризисния план на Байдън за 1.9 трлн. долара

Сенатът одобри антикризисния план на Байдън за 1.9 трлн. долара

Над 85% от американците ще получат подкрепа...

След одобрението на Камарата, предстои държавният глава да сложи подписа си под документа.

Над 85% от американците ще получат директна финансова подкрепа по силата на новия закон, наречен План за спасяване на Америка. Става дума за сума от 1400 долара. Семейство с две деца, което печели по 100 хиляди долара на година, ще получи около 5600 долара. Федералните служители, които трябва да останат вкъщи, за да се грижат за болен член на семейството или за дете, чието училище е затворено, ще могат да получават до 1400 долара на седмица в платен отпуск за 15 седмици.

Част от пакета финансира ваксинацията.

Плащанията трябва да започнат от датата на влизане в сила и да продължат до 30 септември 2021 г.

Камарата на представителите прокарва следващата седмица $1,9 трлн. план за помощ

Камарата на представителите прокарва следващата седмица $1,9 трлн. план за помощ

Деморатите са решени той да стане факт