Демократът от Камарата на представителите Тед Лиу (от щата Калифорния) обяви, че през следващата седмица долната камара на американския конгрес ще се занимава с плана за стимулиране на икономиката на президента Джо Байдън, който включва дългоочакваните директни плащания в размер на 1400 долара, предаде Newswee. Изказването му идва един ден, след като председателят Нанси Пелоси повтори, че демократите се стремят да приемат плана за икономическо облекчение от 1,9 трилиона долара преди края на февруари.

След като мярката бъде прокарана в Камарата, демократите от Сената могат да я одобрят чрез бюджетния процес, наречен помирение. В настоящия си вид пакетът вероятно няма да получи подкрепа от републиканците в Конгреса, които призоваха своите колеги от цялата политическа пътека да се върнат на масата за преговори за двустранна сделка.

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Републиканците проведоха двучасова среща с президента Джо Байдън

Припомняме, че в началото на февруари, Байдън настоя, че новият пакет за стимулиране на коронавируса ще включва 1 400 щатски долара индивидуални плащания, които републиканците в Сената (горната камара на Конгреса) искаха да намалят по време на преговорите. "Ето какво няма да направя: няма да намалява размера на чековете. Те ще бъдат в размер на 1400 долара. Това беше обещано на американския народ", каза тогава Байдън. Сенатът вече подкрепи плана за помощ на президента, след като вицепрезидентът Камала Харис наклони везните в полза на демократите с гласа си. Сега той се връща в Камарата на представителите за ново гласуване, за да бъдат одобрени направените изменения.

Байдън даде да се разбере, че демократите са се включили в плана сами, като каза: "Бих искал да го правя с подкрепата на републиканците. Срещал съм се с републиканци, има някои наистина добри хора, които искат да свършат нещо. Но те просто не желаят да стигнат дотам, доколкото мисля, че трябва да стигнем. Това, което републиканците предложиха, е или да не предприемем нищо, или да не е достатъчно. Изведнъж много от тях преоткриха фискални ограничения и загриженост за дефицитите", добави той. "Но не се шегувайте: този подход ще има цена. Повече болка за повече хора по-дълго, отколкото трябва да бъде."

Байдън каза, че не може "с чиста съвест" да поиска от американците да изчакат получаването на помощ.

Сенатът с огромно мнозинство одобри двупартийно предложение, водено от сенаторите Джо Манчин и Сюзън Колинс, според което данъкоплатците с по-висок доход няма да отговарят на условията за плащанията от 1 400 долара.

Байдън решен да наложи $1,9 трлн. помощ, критикува републиканците

Байдън решен да наложи $1,9 трлн. помощ, критикува републиканците

Няма да намали размера на индивидуалните плащания