Американският президент Джо Байдън настоя, че новият пакет за стимулиране на коронавируса ще включва 1 400 щатски долара индивидуални плащания, които републиканците в Сената (горната камара на Конгреса) искаха да намалят по време на преговорите, предаде Newsweek.

"Ето какво няма да направя: няма да намалява размера на чековете. Те ще бъдат в размер на 1400 долара. Това беше обещано на американския народ", каза Байдън по време на пресконференция в петък.

Сенатът подкрепи плана за помощ на президента от 1,9 трилиона долара рано сутринта в петък, след като вицепрезидентът Камала Харис наклони везните в полза на демократите с гласа си. Сега той ще се върне в Камарата на представителите за ново гласуване, за да бъдат одобрени направените изменения.

Байдън даде да се разбере, че демократите са се включили в плана сами, като каза: "Бих искал да го правя с подкрепата на републиканците. Срещал съм се с републиканци, има някои наистина добри хора, които искат да свършат нещо. Но те просто не желаят да стигнат дотам, доколкото мисля, че трябва да стигнем. Това, което републиканците предложиха, е или да не предприемем нищо, или да не е достатъчно. Изведнъж много от тях преоткриха фискални ограничения и загриженост за дефицитите", добави той. "Но не се шегувайте: този подход ще има цена. Повече болка за повече хора по-дълго, отколкото трябва да бъде."

Демократите няма да търсят подкрепата на републиканците за COVID пакета на Джо Байдън

Демократите няма да търсят подкрепата на републиканците за COVID пакета на Джо Байдън

Нова резолюция в Конгреса

Байдън каза, че не може "с чиста съвест" да поиска от американците да изчакат получаването на помощ. Президентът разговаря с лидерите на Демократическата камара и председателите на комисии, за да обсъди законодателството за облекчаване на коронавируса в Овалния кабинет в Белия дом на 5 февруари 2021 г. във Вашингтон. Въпреки че демократите успяха бързо да проправят пътя за така необходимото облекчение под формата на проверки на стимулите, този път получателите на тези проверки бяха далеч по-целенасочени. Сенатът с огромно мнозинство одобри двупартийно предложение, водено от сенаторите Джо Манчин и Сюзън Колинс, според което данъкоплатците с по-висок доход няма да отговарят на условията за плащанията от 1 400 долара.

Той аргументира, че ваксинирането на по-голяма част от населението ще позволи на повече американци да се върнат на работа и от своя страна ще стимулира икономическия растеж. Към петък САЩ вече са поставили повече от 35 милиона дози от ваксината COVID-19, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Според официалните данни, 8% от американците вече са получили поне една доза от ваксините.

Сенатът близо до одобрение на $1,9 трлн. помощ без подкрепата на републиканците

Сенатът близо до одобрение на $1,9 трлн. помощ без подкрепата на републиканците

50 демократи гласуваха "за" резолюцията, а 50 републиканци - "против"