Камарата на представителите на САЩ в сряда прие бюджетна резолюция, която ще позволи на демократите с мнозинство от законодателите без подкрепата на републиканците да приемат предложения от президента Джо Байдън пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Гласуването беше излъчено на уебсайта на камарата, отбелязва Си Ен Ен.

Резолюцията за бюджета беше подкрепена от 218 демократи, 212 конгресмени - двама от тях демократи - бяха "против". Сенатът ще гласува за инициативата тази седмица, след което и двете камари трябва да одобрят пакета от бюджетни мерки, които ще включват предложенията на държавния глава за стимулиране на икономиката, срещу които се противопоставят републиканците.

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Републиканците проведоха двучасова среща с президента Джо Байдън

По този начин демократите няма да трябва да правят отстъпки, за да одобрят предложенията на Байдън за стимулиране на икономиката. Управляващата партия даде да се разбере, че няма да чакат републиканците да се придвижат към позицията на Белия дом.

Противниците на предложените мерки на демократ Байдън смятат програмата му за прекалено обременяваща за бюджета на страната, като се има предвид, че само преди няколко седмици Конгресът одобри пакет от стимули за 900 милиарда долара за икономиката, засегната от пандемия.

Освен това републиканците смятат, че разходите по програмата на президента не са насочени целево.

Пелоси "скочи" на републиканците за блокираните COVID стимули

Пелоси "скочи" на републиканците за блокираните COVID стимули

Тръмп поиска по 2000 долара за американците

Опозицията представисвой пакет от стимули за 618 милиарда долара, но Белият дом даде да се разбере, че това е твърде малко като помощ за американците.

Предложената от Байдън програма предвижда отпускане на около 400 милиарда долара директно за борба с пандемията. Около 1 трилион долара трябва да бъдат насочени към подпомагане на населението, а останалите - за стимулиране на икономиката. На 29 януари Байдън призова Конгреса да приеме инициативата възможно най-скоро. Както каза по-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, американската администрация смята, че крайният обем на икономическите мерки трябва да се доближи до предложените преди това 1,9 трилиона долара, тъй като тази цифра е по-скоро в съответствие с мащаба на кризата, причинена от COVID -19 пандемия.

САЩ стимулират икономиката си с $900 млрд.
Обновена

САЩ стимулират икономиката си с $900 млрд.

Документът, приет от сената, е над 5000 страници

В неделя десет републикански сенатори изпратиха писмо до Байдън, в което ги информираха, че подготвят алтернативен план за мерки за борба с коронавируса и неговите икономически последици, включващ отпускането на 618 млрд. долара за тези цели. Срещата на тези законодатели с Байдън в понеделник продължи около два часа.