Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси заявиха, че е постигнат напредък към сделката за облекчаване на COVID-19, предаде "Блумбърг".

Но двамата все още спорят по въпроси, сред които защитата на работодателите от отговорност за заразяване с COVID-19.

"Вчера имахме много продуктивен разговор с много хора, така че мисля, че постигаме голям напредък", каза Мнучин преди изслушването в Конгреса в четвъртък сутринта. "Днес се провеждат още дискусии."

US Конгресът обсъжда COVID стимули за 900 млрд. долара

US Конгресът обсъжда COVID стимули за 900 млрд. долара

След като по-големият пакет бе отхвърлен от републиканците

Пелоси каза, че двупартийната група депутати, предлагащи компромисно предложение, също отбелязват голям напредък в преговорите си.

Мнучин направи свое предложение за план за облекчение от 916 милиарда щатски долара.

Припомняме, че Пелоси заяви по-рано през декември, че разговорите по пакета за облекчение на последиците от COVID кризата вече са набрали инерция. Докладът за работните места е по-слаб от очакваното през ноември, което дава повече основание на Конгреса да действа.

С нарастването на случаите на коронавирус и изтичането на финансирането за повечето федерални агенции на 11 декември, конгресмените работят за създаване на компромис за нова помощ.

Демократите преди изборите настояваха за пакет от над 2 трилиона долара, размер, който републиканците отхвърлиха и предложиха по-малък такъв.

Байдън зове за приемането на пакет стимули за американците

Байдън зове за приемането на пакет стимули за американците

Спешно трябва да се подкрепи малкият бизнес, настоя новоизбраният президент

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме пакет стимули за справяне с икономическата криза, породена от пандемията на коронавируса.