Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън призова във вторник Конгреса да приеме пакет стимули за справяне с икономическата криза, породена от пандемията на коронавируса, предаде "Блумбърг".

Байдън говори в Делауеър, за да обяви предложения икономически екип за администрацията си.

Мнучин "скочи" на Пелоси, не прави компромиси за стимулите

Мнучин "скочи" на Пелоси, не прави компромиси за стимулите

Тя обяви по-рано, че не очаква пълно съгласие с Белия дом

Неговите забележки дойдоха, когато двупартийна група депутати в Парламента и Сената представи предложение за стимулиране на икономиката на стойност 908 милиарда долара.

"Точно сега целият конгрес трябва да се събере и да приеме стабилен пакет за облекчение", каза Байдън. 

Байдън каза, че неговият преходен екип работи по собствени мерки за предстоящия Конгрес, за да се справи както с икономическото възстановяване, така и с пандемията от коронавирус.

"Трябва да подкрепим малкия бизнес и предприемачите, които формират гръбнака на общностите, в които живеем и са на ръба", каза Байдън.

Припомняме, че в края на октомври, министърът на финансите Стивън Мнучин обвини председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че умишлено задържа новия законопроект за стимулиране, като отказва компромиси.

"Вашият "ВСИЧКИ ИЛИ НИЩО" подход вреди на трудолюбивите американци, които се нуждаят от помощ СЕГА", каза Мнучин в отговор на писмо от председателя.

Пелоси: Пакетът стимули на Тръмп е неадекватен

Пелоси: Пакетът стимули на Тръмп е неадекватен

Птодължават несъгласията

Припомняме, че по-рано Пелоси допусна, че няма да бъде постигнато пълно съгласие с Белия дом за стимулите.

Пелоси заяви тогава, че не настоява Белият дом да приеме всички нейни искания за пакета от данъчни стимули, за да възобнови преговорите с Мнучин.

Тя изброи седемте основни области на несъгласие в писмото си: националната програма за тестване и проследяване на вируса; финансирането за държавни и местни правителства; мерките за безопасност в училище; финансирането на грижи за деца; данъчните кредити за работещи семейства; осигуряването за безработица, както и въпросите за защита на работното място и отговорност.

Президентът Доналд Тръмп обвини демократите в забавяне преди изборите. Той повтори призива си за пакет, дори по-голям от 2,4 трилиона щатски долара, предпочитан от председателя.

САЩ все още могат да приемат пакета стимули за икономиката

САЩ все още могат да приемат пакета стимули за икономиката

Въпреки несъгласието между демократи и републиканци

"Ние не говорим за размер, ние говорим за качество", каза Пелоси на брифинг, попитана дали демократите ще приемат по-малък законопроект за облекчение.