Председателят на Камарата на представителите (долната камата на американския Конгрес) Нанси Пелоси заяви, че не настоява Белият дом да приеме всички нейни искания за пакета от данъчни стимули, за да възобнови преговорите с министъра на финансите Стивън Мнучин.

Пелоси не изключва съгласие за стимулите, чака намеса от Тръмп

Пелоси не изключва съгласие за стимулите, чака намеса от Тръмп

Тя и министърът на финансите Стивън Мнучин не разговаряха в четвъртък

Това призна Пелоси в интервю за телевизия Bloomberg в четвъртък. Въпросът е да се претеглят аргументите на всяка страна и да се преговаря, каза тя, като изрази надежда, че все пак може да се сключи сделка след изборите.

Пелоси изброи седемте основни области на несъгласие в писмото си: националната програма за тестване и проследяване на вируса; финансирането за държавни и местни правителства; мерките за безопасност в училище; финансирането на грижи за деца; данъчните кредити за работещи семейства; осигуряването за безработица, както и въпросите за защита на работното място и отговорност.

Междувременно президентът Доналд Тръмп отново обвини Пелоси и демократите в забавяне преди изборите. Той повтори призива си за пакет, дори по-голям от 2,4 трилиона щатски долара, предпочитан от председателя.

Тръмп: Няма да позволя да оберат американските работници

Тръмп: Няма да позволя да оберат американските работници

Президентът на САЩ обеща социални мерки

"Но Нанси Пелоси не иска да го направи", каза той. Тръмп заяви, че ще настоява за много голям пакет веднага след изборите.

Пелоси заяви, че растежът в САЩ през третото тримесечие, отчетен в четвъртък, се дължи на пакета от стимули, одобрен през март.

"Ние не говорим за размер, ние говорим за качество", каза Пелоси на брифинг за пресата в четвъртък, попитана дали демократите ще приемат по-малък законопроект за облекчение.