Председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси заяви в петък, че разговорите по пакета за облекчение на последиците от COVID кризата вече са набрали инерция. Докладът за работните места е по-слаб от очакваното през ноември, което дава повече основание на Конгреса да действа, предаде marketwatch.com.

Пелоси заяви това на пресконференция ден, след като тя и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обсъдиха COVID и държавното финансиране.

С нарастването на случаите на коронавирус и изтичането на финансирането за повечето федерални агенции на 11 декември, конгресмените работят за създаване на компромис за нова помощ.

Байдън зове за приемането на пакет стимули за американците

Байдън зове за приемането на пакет стимули за американците

Спешно трябва да се подкрепи малкият бизнес, настоя новоизбраният президент

По-рано тази седмица Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер заявиха, че обсъждат пакет от помощи за около 900 млрд. долара. Демократите преди изборите настояваха за пакет от над 2 трилиона долара, размер, който Макконъл отхвърли и предложи по-малък такъв.

Спорни точки между демократите и републиканците включват размера на помощта за щатите и защитата на отговорността за бизнеса и други.

Пелоси: Пакетът стимули на Тръмп е неадекватен

Пелоси: Пакетът стимули на Тръмп е неадекватен

Птодължават несъгласията

Макконъл настоява за тези защити, но някои демократи искат да ги ограничат.

Възможно е да пропуснат крайния срок от 11 декември до една седмица, като си дадат повече време да сключат сделката, заяви Крис Крюгер от изследователската група на Cowen Washington в петък.