Пентагонът се включва в помощ на имунизацията срещу коронавирус в САЩ. Американски военни ще бъдат изпратени специално, за да подпомогнат ваксинирането на американците срещу COVID-19, съобщи Белият дом в петък. Старшият съветник на коронавируса Анди Славит обяви, че министърът на отбраната Лойд Остин е одобрил искане за съдействие от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации, предаде ABC News. Това означава, че около 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени.

Байдън обмисля да изпрати маски на всички американци

Байдън обмисля да изпрати маски на всички американци

25-30% от американците гледат на носенето на маска като нещо позорно

Президентът Джо Байдън призова за създаването на 100 центъра за масова ваксинация в цялата страна в рамките на един месец. Два се отварят в Калифорния и Славит уточни, че военните ще пристигнат в тези центрове след малко повече от седмица.

Пентагонът е насрочил брифинг по-късно в петък, за да предостави повече информация за ролята на военните. Славит каза, че подкрепата от военните ще играе решаваща роля в подпомагането на местата за ваксинация, като помага за поставянето на хиляди дози ваксина на ден.

В момента около 6,9 милиона американци вече са получили и двете дози от ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna. Това прави около 2% от населението на САЩ. За да се постигне т.нар. "стаден" имунитет около 70% до 85% от американците трябва да бъдат ваксинирани. Според данните на здравните власти, 8% от американците са получили поне 1 доза.

САЩ се хвалят: 8% от американците получиха първа доза COVID ваксина

САЩ се хвалят: 8% от американците получиха първа доза COVID ваксина

САЩ напредват с огромни темпове

Припомняме, че САЩ отбелязаха рекордна смъртност от коронавирус за денонощие. Властите съобщиха за 4942 починали за денонощие. Предишният рекорд е 4466 починали на 12 януари. Към четвъртък бяха отчетени 119 931 заразени с коронавирус. Рекордът е на 2 януари, когато са потвърдени 300 282 случая. От началото на пандемията в САЩ са починали повече от 455 000 американци. Над 100 000 души са жертвите от началото на годината. Повече от 26,6 милиона американци са с коронавирус.