Американският Сенат с решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис одобри дебатите за програмата за антикризисни стимули за близо 2 трилиона долара, предаде FOX News. След набавянето на 51-ия глас с демократите, бе даден официален старт на дебата за подписването на програмата.

Камарата на представителите на САЩ одобри $1,9 трлн. финансова помощ

Камарата на представителите на САЩ одобри $1,9 трлн. финансова помощ

219 конгресмени срещу 212 гласуваха за прокарване на законопроекта

Републиканският сенатор Рон Джонсън поиска целият документ от 628 страници да бъде прочетено на глас в Сената. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър възрази на това искане, но не можа да го спре. Джонсън преди това предвиди, че четенето може да отнеме 10 часа.

Въпреки опитите на републиканците да протакат гласуването, демократите обявиха готовност да останат "колкото е необходимо" до приемането на пакета.

Припомняме, че в края на февруари, Камарата на представителите на САЩ одобри предложената от президента Джо Байдън финансова помощ от 1,9 трилиона долара за възстановяване на икономиката от пандемията от коронавирус. 219 конгресмени срещу 212 гласуваха за прокарване на законопроекта. Двама демократи гласуваха против предложението. Нито един републиканец не подкрепи проектозакона.

След това законопроектът отиде в Сената на САЩ, но процесът се усложни заради предвиденото увеличение на федералната почасова надница до 15 долара, за което официалният съветник на Сената за тълкуване на правилата и парламентарните процедури вече се изказа против процедура.

Байдън разочарован, Сенатът не приема искането за 15 долара минимално заплащане

Байдън разочарован, Сенатът не приема искането за 15 долара минимално заплащане

Президентът уважава решението и е готов на следващи стъпки

Прокараният от Камарата на представителите финансов пакет включва директна помощ за малкия бизнес, 1400 долара еднократна помощ за американците, които правят под 75 000 долара годишно, увеличаване на данъчния кредит за деца, директно финансиране за щатските и местни власти, финансиране на училищата и повече пари за разпространение на ваксини.

Републиканците смятат, че отпусканата финансова помощ е прекалено голяма и опит за прокарване на либерален дневен ред.