Американският президент Джо Байдън е разочарован, че предложеното от него увеличение на минималното заплащане до 15 долара на час в страната няма да бъде включено в пакета от мерки за стимулиране на американската икономика. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък от пресслужбата на Белия дом.

Припомняме, че в началото на месеца Сенатът на САЩ гласува против вдигане на почасовата федерална надница до 15 долара. Законопроектът за мерки за спешно стимулиране на растежа на националната икономика на фона на пандемия в размер на почти 2 трилиона долара в понеделник беше одобрен от съответната комисия на Камарата на представителите на САЩ. В четвъртък независимият процесуален експерт от Сената на САЩ Елизабет Макдоно реши, че разпоредба за 15-те долара на час не може да бъде включена в законопроекта в момента. Причината за това е, че демократите се опитват да го прокарат, като следвайки опростената процедура, предвидена за инициативи, свързани с бюджета. Това може да им позволи да заобиколят съпротивата на републиканците.

Сенатът на САЩ отхвърли увеличение на почасовото федерално заплащане до $15

Сенатът на САЩ отхвърли увеличение на почасовото федерално заплащане до $15

Това е един от ключовите елементи от плана на президента Джо Байдън

Според изявлението Байдън уважава решението на Макдоноу и правилата, приети в Сената на САЩ. Президентът на САЩ ще работи с лидерите на Конгреса, за да определи следващите стъпки, се казва в документа. Байдън също така призова конгресмените да одобрят пакета от мерки незабавно. Програмата предвижда отпускане на около 400 милиарда долара директно за борба с новата пандемия на коронавирус. Около 1 трилион долара трябва да бъдат насочени към помощ на населението, а останалите - за стимулиране на икономиката. Както каза по-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, американската администрация смята, че общият обем на икономическите мерки трябва да се доближи до 1,9 трилиона долара, тъй като тази е по-скоро в съответствие с мащаба на кризата, причинена от пандемията. Републиканците настояват за намаляване на тези разходи.

Какво включва предложената от Байдън финансова инжекция от близо $2 трлн.?

Какво включва предложената от Байдън финансова инжекция от близо $2 трлн.?

1 трилион долара ще са само за подпомагане на американските семейства

Опозицията представи свой пакет от стимули за 618 милиарда долара, но Белият дом даде да се разбере, че това е твърде малко като помощ за американците.