Нямаме нито секунда за губене, когато става въпрос за предоставяне на американския народ на облекчението, от което той отчаяно се нуждае. Призовавам Конгреса да действа бързо и да приеме Американския спасителен план.

Това написа американският президент Джо Байдън в "Туитър".

Припомняме, че в началото на февруари, Камарата на представителите на САЩ прие бюджетна резолюция, която ще позволи на демократите с мнозинство от законодателите без подкрепата на републиканците да приемат предложения от президента Байдън пакет от стимули за 1,9 трилиона долара.

Сенатът близо до одобрение на $1,9 трлн. помощ без подкрепата на републиканците

Сенатът близо до одобрение на $1,9 трлн. помощ без подкрепата на републиканците

50 демократи гласуваха "за" резолюцията, а 50 републиканци - "против"

Резолюцията за бюджета беше подкрепена от 218 демократи, 212 конгресмени - двама от тях демократи - бяха "против".

Демократите в Сената на САЩ одобриха резолюция за бюджет, която ще им позволи да прокарат финансовия пакет за подпомагане на икономиката в борбата с коронавируса без подкрепата на републиканците. 50 демократи гласуваха "за" резолюцията, а 50 републиканци - "против". Но вицепрезидентът Камала Харис наклони везните в полза на демократите с гласа си. Тъй като сенаторите направиха промени в резолюцията, тя бе върната в Камарата на представителите.

По този начин демократите няма да правят отстъпки, за да одобрят предложенията на Байдън за стимулиране на икономиката. Управляващата партия даде да се разбере, че няма да чакат републиканците да се придвижат към позицията на Белия дом.

Противниците на предложените мерки на демократ Байдън смятат програмата му за прекалено обременяваща за бюджета на страната, като се има предвид, че само преди няколко седмици Конгресът одобри пакет от стимули за 900 милиарда долара за икономиката, засегната от пандемия. Освен това републиканците смятат, че разходите по програмата на президента не са насочени целево.

Опозицията представи свой пакет от стимули за 618 милиарда долара, но Белият дом даде да се разбере, че това е твърде малко като помощ за американците.

Предложената от Байдън програма предвижда отпускане на около 400 милиарда долара директно за борба с пандемията. Около 1 трилион долара трябва да бъдат насочени към подпомагане на населението, а останалите - за стимулиране на икономиката. На 29 януари Байдън призова Конгреса да приеме инициативата възможно най-скоро. Както каза по-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, американската администрация смята, че крайният обем на икономическите мерки трябва да се доближи до предложените преди това 1,9 трилиона долара, тъй като тази цифра е по-скоро в съответствие с мащаба на кризата, причинена от COVID -19 пандемия.

Байдън решен да наложи $1,9 трлн. помощ, критикува републиканците

Байдън решен да наложи $1,9 трлн. помощ, критикува републиканците

Няма да намали размера на индивидуалните плащания

Десет републикански сенатори изпратиха писмо до Байдън, в което ги информираха, че подготвят алтернативен план за мерки за борба с коронавируса и неговите икономически последици, включващ отпускането на 618 млрд. долара за тези цели. Срещата на тези законодатели с Байдън продължи около два часа.