Камарата на представителите на САЩ одобри рано тази сутрин предложената от президента Джо Байдън финансова помощ от 1,9 трилиона долара за възстановяване на икономиката от пандемията от коронавирус, информира Си Ен Ен.

Според телевизията това е голяма крачка към реализиране на първия законодателен приоритет на новата администрация на фона на спешната нужда от финансова помощ за икономиката и американските граждани.

Байдън към Конгреса: Нямаме време за губене, трябва да гласувате спасителния план

Байдън към Конгреса: Нямаме време за губене, трябва да гласувате спасителния план

Демократите са решени да го прокарат въпреки републиканците

219 конгресмени срещу 212 гласуваха за прокарване на законопроекта. Двама демократи гласуваха против предложението. Нито един републиканец не подкрепи проектозакона.

Сега законопроектът отива в Сената на САЩ. Но процесът се очаква да се усложни, след като Сенатът се очаква да премахне положение в законодателството, което предвижда увеличение на федералната почасова надница до 15 долара, след като официалният съветник на Сената за тълкуване на правилата и парламентарните процедури реши против процедура, която демократите използваха за прокарване на предложението с просто мнозинство. След промяната законопроектът ще бъде върнат в долната камара за отделно гласуване преди да бъде изпратен на Байдън за подпис.

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Не е сигурно, че репубиканците ще го приемат

Прокараният от Камарата на представителите финансов пакет включва директна помощ за малкия бизнес, 1400 долара еднократна помощ за американците, които правят под 75 000 долара годишно, увеличаване на данъчния кредит за деца, директно финансиране за щатските и местни власти, финансиране на училищата и повече пари за разпространение на ваксини.

Републиканците смятат, че отпусканата финансова помощ е прекалено голяма и опит за прокарване на либерален дневен ред.