Контролираната от демократите Камара на представителите (долната камара на американския Конгрес) гласува в сряда за премахване на статуи на конфедеративните лидери от Капитолия, предаде The New York Post.

Законопроектът  беше приет с  305 гласа "за" срещу 113 "против".

Статуите са поне 10 и включват тези на генерал Робърт Е. Лий, Джеферсън Дейвис, президент на Конфедеративните щати и неговия вицепрезидент Александър Стивънс, също и на бившия вицепрезидент Джон К. Калхун.

Сред тях са личности, подкрепяли робството, които според демократи в Камарата не въплъщават днешните американски ценности и нямат място.

Припомняме, че искането бе на председателя на Камарата на представителите (долната камара) Нанси Пелоси.

Макконъл отхвърли искането на Пелоси за премахване на паметници от Капитолия

Макконъл отхвърли искането на Пелоси за премахване на паметници от Капитолия

Наши президенти са притежавали роби, напомни той

Ако законът бъде приет и в Сената, контролиран от републиканците, той ще се нуждае от подписа на президента Доналд Тръмп, който вече се противопостави на премахването на исторически статуи.

Във вторник Тръмп заплаши, че ще наложи вето.

Лидерът на мнозинството в Сената (горната камара на американския Конгрес) Мич Макконъл вече отхвърли като глупост искането на Пелоси.

Призивът на Пелоси идва, след като паметници на Конфедерацията бяха свалени чрез официални директиви и след протести или се иска премахването им. Други паметници бяха обект на вандалски акции.

Протестиращи поругаха статуи на Христофор Колумб в Масачузетс и Вирджиния в акт на солидарност с коренното население.

Статуя на Колумб бе премахната от Сейнт Луис.

До такива действия се стигна и по време на протестите в Европа.