Атентатор самоубиец уби 12 души и рани повече от 30 души на входа на афганистанското министерство за благоустройство и развитие на селските райони в афганистанската столица Кабул. Това съобщи говорителят на правителството на фона на влошаващата се сигурност в града, информира "Ройтерс".

Засега никоя групировка не е поела отговорност.

"Жена, деца и служители от министерството са сред жертвите", уточни говорителят на вътрешното министерство Наджиб Даниш.

Афганистанските талибани в събота обявиха изненадващо 3-дневно примирие по време на мюсюлманския празник Рамазан, първото по рода си предложение, дни след като правителството обяви безусловно прекратяване на огъня срещу талибаните.

За първи път от 2001 г. талибаните в Афганистан се съгласиха на безпрецедентно примирие

За първи път от 2001 г. талибаните в Афганистан се съгласиха на безпрецедентно примирие

Спирането на огъня няма да се отнася за "чуждестранните окупатори"

Не е ясно кога точно ще започне прекратяването на огъня от талибаните, след като Рамазанът започва при първото появяване на Луната, а това ще стане в четвъртък или петък. Примирието, обявено от правителството, продължава до 20 юни.

Преди седмица атентатор самоубиец на мотор изби 14 души близо до събрание на мюсюлмански духовници в афганистанската столица, след като те издадоха смъртна присъда срещу самоубийствените атентати.

През април две експлозии в Кабул убиха най-малко 26 души, включително деветима журналисти, пристигнали да отразят първоначален взрив, като станаха цел на нападение на атентатор самоубиец.

Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за множество атаки в Кабул, но служители по сигурността твърдят, че няколко от атаките е много по-вероятно да са били извършени от мрежата "Хакани", групировка, която е свързана с талибаните.