Британският премиер Борис Джонсън е бил катастрофално бавен с налагането блокиране през 2020 г., защото смятал, че COVID-19 е просто една страшна история и дори обмислял да се инжектира с коронавирус по телевизията на живо, за да покаже, че няма проблем, заяви бившият му главен съветник, съобщава БиБиСи.

Хиляди хора са загинали ненужно в резултат на правителствени грешки с пандемията на коронавируса, твърди Доминик Къмингс.

Той твърди, че здравният секретар Мат Ханкок е лъгал многократно и е трябвало да бъде уволнен. "Десетки хиляди хора загинаха, които не трябваше да умират", каза Къмингс.

По думите му "истината е, че висши министри, висши служители, висши съветници като мен бяха катастрофално под стандартите, които обществеността има право да очаква от своето правителство в криза като тази."

"Бих искал да кажа на всички семейства на загиналите ненужно колко съжалявам за допуснатите грешки и за моите собствени грешки".

Джонсън отвърна на някои от твърденията, настоявайки, че приоритетът на правителството винаги е бил "спасяването на животи".

Къмингс, който бе изгонен от "Даунинг стрийт" 10 в края на миналата година след вътрешна борба за власт заяви, че "хиляди хора" са могли да осигурят по-добро ръководство от премиера Джонсън или неговият тогавашен съперник от лейбъристите Джереми Корбин.

Той оприличи управлението на държавните служители и хората на фронтовата линия по време на кризата като "магарета, които предвождат лъвове".

В поредица от твърдения Къмингс обясни:

Правителството не беше готово през февруари 2020 г., когато глобалната криза се засили, премиерът бе на почивка и "много ключови фигури буквално караха ски";

Джонсън първоначално смяташе, че Covid-19 е просто "страшна история" и "нов свински грип";

Премиерът предложи "да накара Крис Уити да ме инжектира на живо по телевизията", за да покаже, че няма защо да се страхува от вируса;

Джонсън никога не е искал по-строг граничен контрол, за да предотврати разпространението на вируса, тъй като искаше да бъде като кмета във филма "Челюсти", който държеше плажовете отворени въпреки заплахата от акула убиец;

Къмингс е разпитван от комисиите по здравеопазване и наука за разследване относно "извлечените уроци" относно отговора на правителството на пандемията.

Бившият съветник запази най-жестоката си критика към Мат Ханкок, твърдейки, че здравният секретар е трябвало да бъде уволнен за "15 до 20" различни неща - обвинявайки го в "престъпно, позорно поведение, причинило сериозна вреда".

Той каза, че е призовал Джонсън да уволни Ханкок, наричайки го "напълно неспособен да свърши работата".

Премиерът беше бесен, когато се върна на работа, след като се възстанови от коронавирус, за да открие, че непроверени пациенти са изписвани в домовете за грижи в Англия, като по този начин позволяват на вируса да се разпространи, заяви Къмингс.

И на него, и на премиера е казано "категорично през март, че хората ще бъдат тествани, преди да се върнат в домовете за грижи". Последвалите твърдения на правителството за поставяне на "щит" около домовете за грижи са "пълна глупост", каза той.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър цитира Къмингс и призова Джонсън да се извини за "самодоволството" си в началото на пандемията, която според него е довела до "ненужни смъртни случаи".

Той също така пита премиера дали - както твърди Къмингс - е забавил блокирането през есента на миналата година, защото "Ковид убивал само 80-годишни".

Премиерът не отговори на това твърдение, но той настоя, че правителството се е опитвало на всеки етап да "спаси живота". "Справянето с тази пандемия е едно от най-трудните неща, които тази страна е трябвало да прави от много дълго време и нито едно от решенията не е лесно".

"Да наложиш блокада е нещо травмиращо за една страна, да се справиш с пандемия в този мащаб беше ужасяващо трудно и ние на всеки етап се опитахме да сведем до минимум загубите на живот, да спасим животи, да защитим NHS и ние сме следвали най-добрите научни съвети, които можем", обясни Джонсън.

Повече от 127 000 души, диагностицирани с коронавирус, са починали във Великобритания от началото на пандемията.

По-рано Къмингс публикува в "Туитър" снимка на бяла дъска, на която е скициран правителственият "план Б" за първата вълна на вируса.

Той каза на депутатите, че първоначалният план е бил за ограничена намеса, с надеждата да се постигне "стаден имунитет", но това е било изоставено, когато е станал ясен мащабът на жертвите от това. Правителството действаше под "фалшивото" предположение, че хората ще отхвърлят блокирането.

Заседанието на правителствения комитет за извънредни ситуации "Кобра" на 12 март бе прекъснато от американския президент Доналд Тръмп, който искаше да започне "кампания с бомбардировки" срещу Ирак, каза Камингс.

Къмингс каза, че е "напълно объркан" защо "Даунинг Стрийт" се е опитал да отрече, че стадният имунитет е официалният план в началото на миналата година.

"Не че хората си мислеха, че това е нещо добро и ние наистина го искаме, а това, че е пълна неизбежност и единственият истински въпрос бе кога е правилното време за това, или стаден имунитет до септември, или стаден имунитет до януари след втори пик."

Обединеното кралство въведе блокади на 23 март миналата година, на фона на спираловидно нарастване на инфекцията.

Към момента около 72% от пълнолетното население е поне с една доза Covid ваксина, а 44% са с две дози.

Твърдението на Доминик Къмингс е, че до октомври 2020 г. е вярвал, че Борис Джонсън не е годен да бъде министър-председател. Останал е на работата си на "Даунинг Стрийт" само за да се опита да ограничи щетите.

Франция налага задължителна карантина за британци

Франция налага задължителна карантина за британци

Германия наложи 14-дневна изолация на британци заради индийския коронавирус вариант