Канада ще даде убежище на 18-годишно саудитско момиче. В това увери премиерът Джъстин Трюдо, съобщиха световните информационни агенции. 

Според изявлението му, Отава ще я приеме като бежанка, съгласно молбата на Комисариата за бежанци към ООН.

Къде ще отиде момичето се превърна в тема за много спекулации. 

Австралия също е обмисляла да даде статут, но Канада е действала по-бързо, съобщават от ООН. Според тайландските власти момичето само е предпочело Канада. 

Daily Mail Australia по-рано публикува интервю с бежанката, в което тя заявява, че е щастлива с новия си живот и съобщава, че ѝ е осигурен апартамент, въпреки че няма представа къде се намира той. Впоследствие информацията бе опровергана от австралийските власти. 

Случаят на Рахаф нашумя, след като тя избяга в Тайланд, за да се спаси от собственото си семейство.  Момичето се барикадира в хотелска стая в Банкок, от страх, че нейните роднини ще окажат натиск. 

Тя обяви, че няма да напусне стаята, докато ООН не даде статут на бежанка. Саудитското посолство ще ме върне в страната ми насила, написа тя в "Туитър".

Тайландските имиграционни власти са съобщили, че тя вече е заминала за Канада. Първо Рафах е отлетяла от Банкок за Сеул, откъдето ще продължи пътя си за Отава. 

Банкок обяви, че саудитката напуска страната в добро физическо и психическо състояние. 

В профила си в "Туитър" Рахаф благодари на всички за подкрепата и признава, че никога не е усещала толкова много подкрепа. 

"Никога не позволявайте на никого да пречупи крилата ви. Вие сте свободни, борете се за правата си", пише тя. 

Саудитката е споделила всички новини около решаването на нейния казус, като сред публикациите и карикатура, представяща саудитски дипломати като убийци. Карикатурата напомня за случая с журналиста Джамал Кашоги, убит в посолството в Турция, който навлече на Кралството международен натиск и обвинения.