Канада привежда в действие обещаното облекчаване на визовия режим за българи. България и Румъния са включени в програмата CAN+.

Тя предвижда облекчена междинна стъпка при издаване на канадски визи, съобщи излизащият в Канада в."Български хоризонти". Българските граждани, които през последните 10 г. са имали канадска виза или имат валидна в момента американска виза, отговарят на условията на програмата.

От тях няма да се изисква да представят документи за финансовото си състояние. Достатъчно ще е да попълнят формулярите, да предоставят две снимки и валиден паспорт. Тези, които имат само американска виза, ще трябва да представят ясно копие от нея. Това става ясно от инструкции за кандидатстването за канадска виза, публикувани от Министерството на гражданството и имиграцията. В секцията за въпроси в сайта на ведомството се посочва, че друго облекчение ще влезе в сила от март - за същата тази група хора няма да се иска виза, а само регистрация в системата eTA - Еlectronic Visa Authorization.

От всички останали българи, които не отговарят на изискванията на CAN+, се изисква да прилагат доказателства за икономическия си статус, които включват банкови извлечения за последните три месеца, за заплата, собственост, връзки с България и други.

Миналата пролет тогавашният канадски премиер Стивън Харпър уведоми за намерението на страната си от 2016 г. да се облекчи пътуването на българи до Канада.