Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви пакет на стойност 180 милиона долара във вторник за подкрепа на селскостопанския отрасъл, засегнат от пандемията на коронавирус, предаде "Спутник".

"Днес ние обявяваме нова инвестиция в размер на над 252 милиона канадски долара (180 милиона щатски долара), за да помогнем на хранително-вкусовата промишленост и да премине през тази криза", заяви Трюдо по време на ежедневния си брифинг за пандемията.

Близо 55 милиона долара ще бъдат насочени към безопасността на работещите в сектора, както и допълнителни 89 милиона долара за създаването на фонд за подпомагане на производителите на говеждо и свинско месо, каза Трюдо.

Правителството също така планира да изразходва близо 36 милиона долара за закупуване храни, добави премиерът.

Съобщението обаче далеч не доближава финансирането от 1,85 милиарда долара, поискано по-рано от Канадската федерация по земеделие.

Според президента на федерацията Мери Робинсън, правителството е било предупредено предварително за предстоящите проблеми, ако не бъдат предприети действия.

Трюдо: Безработните ще получават по 1400 долара на месец

Трюдо: Безработните ще получават по 1400 долара на месец

Канада взема мерки

Съобщението идва на фона на нарастващите опасения, че продължаващата пандемия оказва влияние върху доставките на месо и селскостопански продукти в Канада. Някои месопреработвателни предприятия в Алберта са и огнища на COVID-19 със стотици заразени служители.

Отава вече обяви мерки в помощ на безработните заради пандемията и компаниите, чиято дейност бе засегната.