Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо днес ще разкрие законодателство за пълно легализиране на марихуаната за развлекателни цели, съобщава Франс прес.

Канада може да се превърне във втората страна в света след Уругвай, която е предприела тази стъпка.

Легализацията и регулациите се предвижда да влязат в сила от 2018 г.

Министрите на здравеопазването, правосъдието, обществената сигурност и националните приходи, както и депутати, които разпространиха инициативата, ще направят изявление.

Целта е да се съкратят действията на полицията и прокуратурата, а също така да не попада в ръцете на децата.

Канадски политически лидери смятат, че настоящият режим срещу наркотиците не работи.

През 2013 г. самият Трюдо призна, че е пушил марихуана пет или шест пъти през живота си, включително и на забава с приятели, докато е бил депутат.

Полицейски шефове, които подкрепят легализиране на марихуаната посочват, че през 2014 г. са регистрирани близо 70 000 случая, предимно за притежание на марихуана. Те смятат, че напразно се изразходват ресурсите на полицията и прекален вреда се нанася на осъдените за такъв тип престъпления.

От 2001 г. Канада регулира използването на медицинска марихуана. Но до този момент канабисът си остава контролирана дрога.

Според статистика на правителството 4,6 милиона канадци ще консумират общо 655 метрични тона канабис годишно. Ежегодните приходи се очаква да бъдат между 4,2 и 6,2 милиарда долара.

Предвижда се притежанието за лична употреба да бъде ограничено до 30 грама.

Притесненията са около неспособността за шофиране и предложенията за минимална възраст.

Здравни групи изразиха загриженост във връзка с потенциалното влияние на марихуаната върху мозъка на тези, които са на възраст под 25 г.