Премиерът на Канада Джъстин Трюдо разкри взетите от правителството мерки, за да защити малкия бизнес от очакваната след пандемията рецесия, предаде "Блумбърг".

Мерките включват рязко увеличение на субсидиите за заплати, по-добри условия за заеми чрез банки и повече отсрочки за данъци за бизнеса. Трюдо похвали Банката на Канада за нейните мерки по-рано в петък.

Австрия, Полша и Канада отпускат милиарди за подпомагане на икономиките си

Австрия, Полша и Канада отпускат милиарди за подпомагане на икономиките си

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо пък обяви, че федералното правителство ще похарчи 82 милиарда долара

Банките работят с правителството, за да предложат заеми в размер на 28 500 щатски долара на определени предприятия, които ще бъдат гарантирани от Отава. Всички заеми ще бъдат без лихви за първата година и до 10 000 долара могат да бъдат простени, ако са изпълнени определени условия, заяви Трюдо, като добави, че правителството е увеличило програмата за субсидиране на заплати до 75% за малкия бизнес, в сравнение с обявената 10% субсидия миналата седмица.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че членовете на парламента са приели законопроект като част от пакета за стимулиране на икономиката на страната с 57 милиарда долара.

Законопроектът предвижда да се плаща 1400 долара на месец за 4 месеца на онези канадци, които са загубили работата си по време на пандемията на коронавирус, каза Трюдо.

Трюдо: Безработните ще получават по 1400 долара на месец

Трюдо: Безработните ще получават по 1400 долара на месец

Канада взема мерки

Той дори добави, че финансовата помощ ще бъде достъпна и за тези, които останат без работа поради болести или трябва да останат у дома си, за да се грижт за децата си.

Премиерът нарече коронавируса "най-голямата криза в здравеопазването в историята на Канада".