Канада, САЩ и Мексико постигнаха търговско споразумение.

Това обяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от "Ройтерс".

САЩ, Мексико и Канада се подписаха под НАФТА 2

САЩ, Мексико и Канада се подписаха под НАФТА 2

На официална церемония в кулоарите на Г-20 в Аржентина

Обрадор поясни, че представители на правителствата на САЩ и Канада ще пристигнат в Мексико днес, за да се подпишат под Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA).

Той отбеляза на редовен брифинг, че трите държави са се договорили за труда, стоманата и алуминия.

САЩ и Канада спасиха НАФТА

САЩ и Канада спасиха НАФТА

Победа за Доналд Тръмп

Изгледите за финализиране на споразумението "изглеждат добри", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър" малко преди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси да даде пресконференция, на която обсъди търговската сделка.

По-рано Белият дом съобщи, че Тръмп е разговарял с канадския премиер Джъстин Трюдо в понеделник. Те са обсъдили значителния напредък към финализиране на споразумението.

На пресконференцията Пелоси заяви, че демократите в Конгреса и Белият дом са постигнали споразумение за сделката с Мексико и Канада. Пелоси подчерта, че новото споразумение е по-добро от първоначално предложеното от администрацията на Тръмп. По думите й новата сделка подобрява условията на труд на работниците и действа за борба с климатичните промени.

USMCA е много по-добро от НАФТА. Споразумението е победа за американските работници, каза тя.

Белият дом очаква на 18 декември да се проведе гласуване на търговското споразумение, което ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Малко по-рано Пелоси и нейни колеги обявиха обвиненията, които могат да доведат до импийчмънт на Тръмп.