САЩ, Канада и Мексико се подписаха под ново търговско споразумение, което заменя Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) от 1994 г., съобщават световни агенции.

На официална церемония в кулоарите на Г-20 в Аржентина президентът на САЩ Доналд Тръмп, премиерът на Канада Джъстин Трюдо и държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието положиха подписите си под договора след пресконференция.

Тръмп впечатлен от сделката с Канада за НАФТА

Тръмп впечатлен от сделката с Канада за НАФТА

Тръмп нарече споразумението "удивително"

"Това е битка, битките понякога водят до големи приятелства", заяви Тръмп в началото на подписването на договора. Той вярва, че и трите държави печелят от договора.

"Вероятно най-голямото търговско споразумение", отбеляза президентът на САЩ.

Тръмп обяви, че новото споразумение ще защити работните места в автомобилната индустрия в Северна Америка. Той добави, че 75% от авточастите ще бъдат произвеждани в Северна Америка с цел получаване на преференциален достъп до пазарите. Тази политика трябва да предотврати изтичане на инвестиции в автомобилния сектор от третите държави към други страни.

САЩ и Канада спасиха НАФТА

САЩ и Канада спасиха НАФТА

Победа за Доналд Тръмп

Споразумението съдържа механизми срещу нелоялни търговски практики, държавни субсидии и валутни манипулации, подчерта американският лидер. Също така е "изумително" споразумение за фермерите, премахва бариерите в селското стопанство. Според Тръмп всичко това трябва да доведе до "много по-голям растеж" в трите държави. Освен това, по думите му, новото споразумение ще премахне икономическата несигурност.

Канада и САЩ сближиха позиции за НАФТА

Канада и САЩ сближиха позиции за НАФТА

Търсят изход от ситуацията

Все още има много работа за намаляване на търговските пречки, смята той.

Държавният глава на САЩ не очаква много проблеми при ратифицирането на договора в Конгреса.

От своя страна Трюдо заяви, че трябва да работят със САЩ за премахване на митата върху алуминия и стоманата.

Според канадски медии в момента между Канада, САЩ и Мексико се търгуват стоки с мита за 48 милиарда долара. Първи САЩ наложиха мита върху внос на стомана и алуминий. Канада и Мексико отговориха с други мита. Те все още са в сила.

Тръмп пак плаши да извади САЩ от НАФТА

Тръмп пак плаши да извади САЩ от НАФТА

Може и без Канада, убеден е американският президент

Споразумението за търговия между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) заменя НАФТА, което създаде зона за свободна търговия между трите държави през 1994 г.