Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да похвали новото търговско споразумение с Канада, което заедно с по-рано договорена сделка между Щатите и Мексико ще заменят тристранното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) от 1994 г.

САЩ и Канада спасиха НАФТА

САЩ и Канада спасиха НАФТА

Победа за Доналд Тръмп

Тръмп нарече споразумението "удивително" и подчерта, че ще бъде използвано за разрешаване на много проблеми, които съществуват в споразумението за НАФТА, както и за отваряне на пазарите за американски фермери и фирми.

"Вчера, крайният ни срок, ние постигнахме ново удивително търговско споразумение с Канада, което ще бъде добавено към вече постигнатото споразумение с Мексико. Новото име ще бъде Споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA)", написа американският лидер в социалната мрежа.

Канада и САЩ сближиха позиции за НАФТА

Канада и САЩ сближиха позиции за НАФТА

Търсят изход от ситуацията

"Това е голямо споразумение за всички три държави, разрешава много недостатъци и грешки в НАФТА, значително отваря пазарите за нашите фермери и производители, намалява търговските пречки пред САЩ и ще сближи трите велики държави в конкуренцията с останалия свят. USMCA е историческа сделка", добави той.

Тръмп пак плаши да извади САЩ от НАФТА

Тръмп пак плаши да извади САЩ от НАФТА

Може и без Канада, убеден е американският президент

Споразумението дава на американските фермери по-голям достъп до канадския пазар на млечни продукти и запазва настоящите мита върху канадска стомана и алуминий. Също така ограничава вноса на произведени в Канада автомобили и се въвеждат клаузи в областта на дигиталната търговия и интелектуалната собственост. В същото време сделката запазва механизма за разрешаване на спорове в НАФТА, за който Канада решително се бори.