Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заплаши да отмени големи оръжейни сделки със САЩ заради спор за митата, съобщава АФП.

Отава планира да закупи 18 нови изтребителя Super Hornets от "Боинг", докато в същото време американската компания успешно убеди администрацията на Доналд Тръмп да наложи антидъмпингови мита на канадския конкурент "Бомбардие" заради продажбата на самолети на американския пазар.

Тереза Мей нападна „Боинг”

Тереза Мей нападна „Боинг”

4 200 работни места са под риск в Северна Ирландия

Подчертах пред президента несъгласието ни, бурно, с решението на търговското министерство да наложи антидъмпингови мита спрямо "Бомбардие", каза Трюдо пред журналисти след разговори с Тръмп в Белия дом.

Опитите на "Боинг" да отнеме работните места на десетки хиляди в Канада не се разглеждат от нас положително. И аз определено споменах, че това ни възпрепятства да закупим каквато и да е била военна техника от "Боинг", предупреди той.

В същото време Мексико, САЩ и Канада преговарят за промяна на споразумението НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), което е едно от предизборните обещания на Тръмп. Американският лидер иска нова сделка, за да намали търговския дефицит на САЩ с двете държави.

Ако не постигнем споразумение, НАФТА ще бъде прекратена и това ще е добре, каза Тръмп и поясни, че трябва да бъде справедливо за държавите.

Преговорите се провеждат в предградие на Вашингтон. САЩ имат 64 милиарда долара търговски дефицит с Мексико.

Търговското ведомство на САЩ наложи 220% данък върху самолети на "Бомбардие". Митото е наложено след оплакване на "Боинг". Компанията обвинява Канада, че несправедливо субсидира "Бомбардие".

След посещението във Вашингтон Трюдо пътува до Мексико, където ще се срещне с президента Енрике Нието.