Британският премиер Тереза Мей заяви, че "Боинг" подкопава отношенията с Великобритания с поведението си в спор с канадския конкурент "Бомбардие", съобщава Ройтерс.

4 200 работни места са под риск в Северна Ирландия заради спора.

Това, което бих казала относно "Боинг", е, че ние имаме дългосрочно партньорство с "Боинг" и това не е точно поведението, което очакваме от дългогодишен партньор, това подкопава партньорството, отговори Мей на въпрос по време на събитие, организирано от Банката на Англия.

Във вторник търговското ведомство на САЩ наложи 220% данък върху самолети Cseries на "Бомбардие", чиито крила се произвеждат в завод в Белфаст. Митото е наложено след оплакване на "Боинг". Компанията обвинява Канада, че несправедливо субсидира "Бомбардие".

В същото време Мей заяви, че отворени и свободни пазарни икономики гарантират лични свободи и водят до ново развитие, което спасява човешки живот.

Мей тласка Великобритания към ръба на скалата, предупреди Корбин

Мей тласка Великобритания към ръба на скалата, предупреди Корбин

Само лейбъристите могат да постигнат добро споразумение с ЕС

Тя направи коментара след речта на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който вчера на конференция на партията заяви, че британската икономическа система е "разбита".

По време на събитието на Банката на Англия, с което се отбелязва 20 г. от правото на банката да определя лихвите независимо, Мей добави, че макар някои хора да поставят под въпрос пазарната икономика, отказване от нея би било във вреда за най-бедните и най-уязвимите в сравнение с другите.

Обаче Мей предупреди, че поддръжниците на пазарната икономика трябва да бъдат реалисти, че има и недостатъци.

Според британския премиер основната цел на нейната икономическа политика е да се увеличи стандартът на живот и да се откриват работни места за обикновените хора, докато насърчава растежа на Острова.

Относно Брекзит Мей подчерта, че иска по-тясно икономическо партньорство, но с балансирани права и задължения.