Канадската полиция арестува мъж по подозрение, че лъже, че се е присъединил към Ислямска държава и е извършил убийства в стил екзекуция, обвинявайки го в "измама-терористична дейност", предаде "Ройтерс".

От 2016 г. Shehroze Chaudhry публикува публикации в социалните мрежи, разказвайки за ролята си в "Ислямска държава", а също така даде няколко интервюта в медиите, но разследването на Кралската канадска конна полиция установи, че 25-годишният младеж няма връзки с групата.

"Обвинението произтича от многобройни интервюта в медиите, в които обвиняемият твърди, че е пътувал до Сирия през 2016 г., за да се присъедини към терористичната група ISIS и е извършил терористични актове", се казва в изявление на RCMP.

Интервютата и подкастите, включени в телевизионен документален филм, пораждали опасения за безопасността на канадците. Chaudhry ще се яви в съда в Онтарио на 16 ноември.

"Измамите могат да генерират страх в нашите общности и да създадат илюзията, че съществува потенциална заплаха за канадците, докато ние сме решили друго", заяви RCMP.

Много други канадци са обвинени в терористични престъпления за присъединяване към Ислямска държава.