Австрийският канцлер Кристиан Керн призова всички партии да участват в разговори за насрочване на дата за предсрочни избори, съобщава Ройтерс.

Себастиан Курц, новият лидер на консервативната Австрийска народна партия, вчера поиска организиране на предсрочни избори, с което ефективно прекратява участието на партията в управляващата коалиция със социалдемократите.

Австрия се запъти към предсрочни парламентарни избори

Австрия се запъти към предсрочни парламентарни избори

Курц е най-добрият шанс

Керн, който вчера призна, че нищо не може да направи, за да спре нови избори, проведе среща при закрити врата с президента Александър ван дер Белен. В съобщение той отбеляза, че e провел телефонен разговор с Курц.

Предсрочен вот би бил още един шанс за крайнодясната Партия на свободата на Австрия, в момента води според социологически проучвания, да влезе в националното управление по-малко от година, след като кандидат на партията изгуби президентския балотаж.

Обаче някои проучвания преди Курц да поеме управлението на партията показаха, че Австрийската народна партия ще се изкачи от трета на първа позиция. 30-годишният заема твърда позиция по отношение на имиграцията.

Керн разкри, че е предложил на Курц да разговарят с всички опозиционни партии за организиране на предсрочни избори.

Зелените и Партията на свободата на Австрия обявиха, че ще подкрепят предсрочен вот, но само ако бъде взето решение през следващия месец и ако не влияе на парламентарното проучване във връзка с поръчка на страната за закупуване на изтребители Eurofighter.

Лидерът на Партията на свободата на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе заяви на пресконференция, че иска изборите да се проведат в периода "началото на октомври до средата на октомври".

За свикване на предсрочни избори се изисква мнозинство в парламента. На Австрийската народна партия и Партията на свободата на Австрия не им достигат три места за мнозинство.