Космическият кораб "Союз М-12" безопасно се приземи в степите в Казахстан, превозвайки трима членове на Международната космическа станция (МКС), които прекараха последните няколко дни, провеждайки експерименти и изпитания в орбита, съобщават руските медии.

Руският космонавт Алексей Овчинин, американският астронавт Ник Хейг и първият астронавт на ОАЕ Хаза ал Мансури - всички членове на Експедиция 60 - напуснаха МКС по-рано днес на борда на космическия кораб "Союз".

Центровете за контрол на мисията на "Роскосмос" и НАСА са наблюдавали капсулата, след като е излязла от орбита и започнала бързо спускане в атмосферата на Земята. Няколко километра над пустите степи на Северен Казахстан капсулата е задействала парашута, понижавайки скоростта.

Малко след като "Союз" достигна до повърхността, капсулата беше разпечатана и космическото трио беше евакуирано от спасителен екип.

Овчинин, Хейг и Ал Мансури пристигнаха на МКС на 25 септември, прекарвайки повече от седмица в космоса. Космическата станция сега е управлявана от руснак, американец и италианец.

Гладкото кацане на "Союз" беше наблюдавано внимателно, след като в последно време технически проблеми помрачиха програмата "Союз". Миналия октомври Овчинин и Хейг изпитаха проблем по време на полет малко след излитането и предприеха аварийно кацане на над 50 км.

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС
Обновена

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС

Хейг и Овчинин не се нуждаят от медицинска помощ