Най-малко 12 души са убити и много други са ранени при стрелба тази нощ в бар в калифорнийския град Таузънд Оукс, съобщиха властите, цитирани от АП.

Нападателят от Калифорния е бивш пехотинец

Нападателят от Калифорния е бивш пехотинец

Извършителят на атаката е 28-годишният Иън Дейвид Лонг

От шерифската служба в окръг Вентура разкриха, че 12 души са убити, след като нападател открил огън в препълнения бар Borderline Bar & Grill.

Снимка 388185

Източник: ЕПА

Сред убитите има един помощник-шериф. Властите потвърдиха, че нападателят е убит.  

Повече от 10 души са ранени. 

В нощта на стрелбата е имало колежанско кънтри парти в бара. 

Полицията е получила сигнал за стрелба към 23,20 часа.

19-годишен свидетел разкри, че е бил в бара, когато въоръжен мъж, чието лице е било покрито наполовина с нещо като ски маска, открил огън срещу служител на бара пред вратата и след това започнал безразборно да стреля в заведението.

Друг свидетел разказа пред ABC News, че нападателят е открил огън по група клиенти, предимно млади хора, след като хвърлил димна граната в ресторанта, в който е имало около 200 души.

Властите не могат да кажат на този етап дали става въпрос за тероризъм.

Снимка 388183

Източник: ЕПА

Градът, който е с население близо 120 000 жители, се намира на около 65 километра от центъра на Лос Анджелис.

АП съобщава, позовавайки се на полицията, която е обявила пред местния вестник "Лос Анджелис таймс", че най-малко 30 изстрела са произведени в Borderline Bar & Grill.

Някои от хората в бара избягали в бензиностанция, за да се спасят. Други счупили прозорците в бара при опит да се измъкнат, а тези, които не са успели да напуснат сградата, се скрили в тоалетните или в тесни тавански помещения, разказаха от полицията.

Според очевидец в бара е имало млади хора на възраст 18,19 и 20 г., които са си прекарвали добре "преди да дойде този маниак и да открие огън по хората без причина".

Полицията пусна описание на заподозряния: "брадат" мъж на около 20 г., облечен с черни дрехи.

Източник от полицията разкри пред АП, че властите са установили самоличността на нападателя и използваното от него оръжие. Той добави, че стрелецът е на 29 г. Нападателят е бил въоръжен с димна граната и е използвал пистолет с 45 калибър.

По-късно полицията разкри, че нападателят е 28-годишният Иън Дейвид Лонг.

Американската осведомителна агенция се е сдобила с видео, което показва масовото убийство в бара.

Президентът Доналд Тръмп поднесе съболезнования.

Снимка 388182

Източник: ЕПА