Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност в Македония инцидентите, които съпътстват изборния ден вече взеха жертва, съобщават агенциите.

Един човек е бил убит в село Арачиново при престрелка между активисти на две политически партии.

До престрелката се е стигнало след намеса на специалните части. Жители на селото разказаха, че проблемите възникнали, когато един човек се опитал да гласува от името на няколко души.

Селото е блокирано, открити са две коли с оръжие. Според полицейски източник в Арачиново полицията е преследвала въоръжена група, която открила огън срещу органите на реда. Полицаите отвърнали и един от групата е бил ранен.

В инцидента в Арачиново са ранени 9 души. Други 11 са арестувани.

При друг инцидент в община Чаир, пред училище „Даме Груев", където има избирателна секция, също се стигнало до престрелка.

Ранени са двама души, но не е ясно дали те са случайни минувачи или са участници в изборите.

Задържан е Агим Красничи - бивш лидер на албанска бунтовническа групировка.

Изборният процес е бил прекъснат заради нарушения и заплашване в общо 17 избирателни секции в цяла Македония, от тях осем в с. Арачиново.

Конфликти има и в селата Чифлик, Бървеница, Теарце, Боговине, Горна Баница и други.

Междувременно стана ясно, че е задържан Агим Красничи, един от бившите лидери на албанска бунтовническа групировка

При подаването на своя глас в Скопие македонският президент Бранко Цървенковски изрази съжаление за продължаващите инциденти.

Надявам се, че те ще бъдат прекратени незабавно, обстановката ще се успокои и изборният ден ще приключи така, както подобава на демократична държава и на нейния капацитет, заяви той.

От своя страна председателят на Държавната избирателна комисия на Македония Йован Йосифовски също изрази съжаление от името на комисията за инцидентите, съпътстващи изборния поцес за страната.

В навечерието на изборите, ЕС и САЩ настояха властите в Македония да не проявяват никаква толерантност към актовете на насилие и заплахи по време на гласуването, припомня CNN.