Социалната и икономическа криза започва във Франция, докато здравната криза продължава. 

Това заяви новият премиер Жан Кастекс в събота в първите си коментари пред медиите, след като беше назначен ден по-рано от президента Еманюел Макрон, предаде "Блумбърг".

Кастекс говори, след като посети завода на производителя на полупроводници X-Fab France близо до Париж, избирайки съоръжението като символ на настоящата ситуация и нашите цели.

Освен краткосрочната цел за минимизиране на очакваното увеличение на безработицата, причинена от кризата в Ковид-19, основната цел на правителството е да върне работните места във Франция и да запази индустриалните позиции, изложени на конкуренция.

Припомняме, че Кастекс замени напускащия премиер Едуар Филип. Той е високопоставен служител във френската администрация, който ръководеше стратегията за отварянето на Франция след наложените ограничителни мерки заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19). 

Стратегът на разхлабването на мерките срещу COVID-19 е новият премиер на Франция

Стратегът на разхлабването на мерките срещу COVID-19 е новият премиер на Франция

Жан Кастекс

Назначението му беше обявено само часове след като Филип, който беше министър-председател в продължение на три години, подаде оставка.

Очаква се Макрон да направи още промени в правителството си през следващите дни, тъй като се опитва да се хареса на избирателите, силно засегнати от икономическия спад.

Той се сблъска с масово противопоставяне от страна на "жълтите жилетки" срещу мерките му за строги икономии преди началото на здравната криза във Франция.